Vägledningen i Riksbankens räntebana är att de kommer att sänka räntan ytterligare två gånger under den andra delen av året vilket innebär att det i så fall inte kommer att bli någon sänkning i juni i år, snart vet vi.

Swedbanks ekonomer gör bedömningen att Riksbanken kommer att sänka tre gånger under hösten 2024 och att reporäntan därmed kommer att landa på 3,0% vid årsskiftet 2024/2025 och att den sedan följs av sänkningar under 2025 som leder till en reporänta på 2,0% vid årsskiftet 2025/2026.

Dessa räntesänkningar skapar möjligheter för ökad konsumtion, ökade investeringar som leder till en ökad tillväxt med arbetstillfällen. Det leder i sin tur till en tro på en god börsutveckling.

Vi är riggade för ökad aktivitet

Detta gäller naturligtvis även vårt verksamhetsområde där det kan vara startskottet för ökade investeringar, nybyggnationer, mer fart på bostadsmarknaden, fler jobb mm. Det ser vi fram emot och är riggade för.

Vi följer vår strategi och marknadsutvecklingen vilket ger oss möjligheten att agera på både utlånings- och inlåningsräntorna när marknadsförutsättningarna förändras.

Det ledde till att vi sänkte utlåningsräntorna omgående men väntade lite med inlåningsräntorna som vi nu har justerat för att fortsatt ha ett av marknadens bästa erbjudande.  

Vi bestämde oss för att 2024 skulle bli kundens år. Det har vi verkligen jobbat med och flyttat fram våra positioner. Vi arbetar tillsammans för att leverera den bästa kundupplevelsen och på så sätt vara den bästa banken.

Tekniken hjälper oss

Tekniken bidrar till att stödja vårt arbete. Vi är många som börjar använda oss av AI och vi ser också att enklare och digitaliserade analyser och dokumentationer för företagsrådgivare och det digitala rådgivningsverktyget för privatsidan är på gång.

Vi har haft mycket på gång det första halvåret av 2024 och vi ökar vår aktivitet succesivt och flyttar fram våra positioner.

Nu vankas det snart lite ledighet. Jag vill önska dig en härlig semester och sommar!