Hoppa till textinnehållet

Så jobbar vi mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Manshänder sitter och räknar ut pris på en miniräknare vid ett bord med tygprover på

Vi arbetar förebyggande för att förhindra att vi som bank används för penningtvätt eller finansiering av terrorism - två stora samhällsproblem. För att upptäcka penningtvätt samarbetar vi med ett flertal aktörer, bland annat andra banker, myndigheter och polisen. 

Så arbetar vi med olika områden

Regler penningtvätt

Försök till penningtvätt och finansiering av terrorism är två komplexa områden som kräver stora krafttag och samarbete mellan banker, tillsynsmyndigheter och rättsvårdande myndigheter - både nationellt och internationellt. Utöver samarbeten med andra aktörer har vi, som stöd i vårt förebyggande arbete, regler och en policy som vi arbetar utifrån.

Personer sitter vid ett mörkt bord med laptop, iphone och padda

Finansiering av terrorism

För att bankerna inte ska utnyttjas för finansiering av terrorism är de förbjudna att göra affärer med personer eller organisationer som finns på EUs sanktionslista. Vi bevakar officiella register över individer och organisationer som kan vara kopplade till terroristaktiviteter och vidtar åtgärder för att förhindra finansieringen av terrorism.
 

Person betalar med kort

Tips och råd

Låna inte ut ditt kontonummer till okända

För att kunna flytta pengar som stulits från personer som utsatts för internetbedrägerier eller andra typer av bedrägerier behöver bedragarna tillgång till existerande bankkonton. Genom annonser på webbplatser och via e-postmeddelanden luras svenska bankkunder att låna ut sina kontonummer. Den som lånar ut sitt kontonummer kan komma att medverka till en brottslig handling.
 

Kollegor på fikarast på kontoret

skyddar du ditt barn från att bli penningmålvakt

Kriminella försöker rekrytera ungdomar att tvätta pengar som kommer från brott. De luras, lockas eller tvingas att flytta, ta ut eller föra över pengar via sina bankkonton. Skydda ditt barn från att bli en penningmålvakt.

Mamma och barn sitter i köket och läser läxor

Vill du bli VD för mitt företag?

Om du blir verkställande direktör i ett företag utan avsikt eller vetskap om hur verksamheten bedrivs, begår du ett brott.

Allt fler unga vuxna agerar penningmålvakter och styrelsemålvakter. Nu går flera myndigheter ihop för att gemensamt öka kunskapen bland unga vuxna och vända trenden. 

Du kan läsa mer om arbetet bla på Bolagsverkets hemsida och även ladda ner en blankett som gör det enklare att skydda sig mot att blir styrelsemålvakt.