Det är med stor stolthet jag skriver detta. Även om det inte är något självändamål varken för oss som banken eller för er som kunder att vi ska synas där så är anledningen något väldigt bra. Vi har gett ut en grön obligation och kan med stolthet konstatera att emissionen dessutom blev övertecknad.

Vad betyder då det?

Förutom att vi får chansen att utveckla vår finansiering så visade processen att det finns ett stort intresse för Sparbanken Alingsås. Att köpa en obligation av Sparbanken Alingsås ses som mycket attraktivt, vilket i sin tur bör tolkas som att man ser banken som en stabil aktör vars finansiella ställning och verksamhet det går att lita på. För dig som kund är vi samma bank som tidigare men med vetskapen att den större finansmarknaden också gillar din bank. Denna utgivning är samtidigt ett ytterligare steg i vårt hållbarhetsarbete och en milstolpe i bankens historia.

Företag ges möjlighet till utveckling

En annan sak som vi är mycket stolta över just nu är vårt nya stöd till företag. Många företag når förr eller senare en fas av stagnation, en period då tillväxten av olika skäl stannar upp. Man kanske har växt under flera år och varit framgångsrik men nått en punkt där företagets struktur och arbetssätt nått sin maximala kapacitet. I ett sådant läge kan det vara helt rätt tid att ta in hjälp utifrån. Någon som med lång erfarenhet kan stötta företagets utveckling och vara en del av nästa steg.

Stolthet och ånger- två känslor som inte passar vid investeringar.

Missa inte fortsättningen av vår serie om investeringspsykologi. Denna gång tittar vi på frågan om stolthet och ånger – två känslor alla människor förstås har men bör försöka tona ned när det kommer till investeringar, annars riskerar vinsten att minska.

Tid att se över din pension

Just nu är det tid för deklaration och orangea kuvert. Det är helt enkelt nu vi får den ekonomiska domen för senaste året. Har man gjort rätt för sig och har den framtida pensionspengen växt senaste året? Förhoppningsvis slipper du kvarskatt och kan med glädje se att pensionskapitalet blivit större. Oavsett så är det bra att stanna upp och ta en stund för att kolla att allt ser rätt ut. Kanske hör du till dem som har rätt till avdrag. Kika på vår artikel om just deklaration och avdrag.

Stiftelse- ett bra sätt att skapa syfte av sitt intjänade kapital.

Avslutningsvis kan jag konstatera att flera av våra kunder är intresserade av att göra något mer med sitt intjänade kapital. Mer än att bara konsumera eller för egen del investera det. Många vill helt enkelt göra något för andra och då är inte sällan någon form av stiftelse aktuellt. Det finns olika former av stiftelser men med det gemensamt att syftet är att skapa en förmån för någon eller något annat.

Som vanligt kan du också läsa om marknadsläget och flera andra spännande saker.

Jag hoppas att vi ses på banken eller vid någon av våra träffar under våren. Håll utkik – vi planerar bland annat för en kundfträff om AI – mer aktuellt än så blir det inte!

Olle Flink
Chef Private Banking