Refinitiv Lipper är ledande i att producera internationella och oberoende fondanalyser och jämförelser. Varje år uppmärksammar organisationen de fonder och fondbolag runt hela världen som har presterat en stark riskjusterad avkastning under en tre-, fem- och tioårsperiod, jämfört med konkurrenterna.

Utmärkelserna delas ut årligen och i detta fall handlar det om fonder som säljs dels på den nordiska marknaden (Refinitiv Lipper Nordic Fund Award), dels på den europeiska marknaden (Refinitiv Lipper Europe Fund Award).

Utmärkelserna som delades ut

Redan 19 april tillkännagavs det att fonderna Globalfond, Fastighetsfond och Technology hade vunnit utmärkelser som delades ut för fondbolag på den nordiska marknaden (Refinitiv Lipper Nordic Fund Award). Då vann fonderna utmärkelser inom kategorierna:

- Equity Global, där Swedbank Robur Globalfond tog hem utmärkelsen för perioden fem år.

- Equity Sector Real Estate Global, där Swedbank Robur Fastighet tog hem utmärkelsen för fem och tio år.

- Equity Sector Information Tech, där Swedbank Robur Technology tog hem utmärkelsen för perioderna tre år, fem år och tio år.

I maj var det så dags igen. Den här gången inom Refinitiv Lipper Europe Fund Awards för fondbolag från länder på den europeiska marknaden. Inom kategorin Equity Sector Real Estate Global, fick Swedbank Robur Fastighet ta emot utmärkelsen för perioden tio år och inom kategorin Equity Sector Information Tech fick Swedbank Robur Technology ta emot utmärkelsen inom perioderna tre år och fem år.

– Vi är otroligt glada och stolta att vi återigen vinner priser i flera olika kategorier. Det här är ett kvitto på att vårt långsiktiga perspektiv, gedigna förvaltarkompetens och dedikerade lagarbete skapar värde och avkastning till våra kunder, säger Liza Jonson, VD Swedbank Robur.

Förvaltare som vet vad som krävs

För Fastighetsfond och Globalfond var detta prisregn inte något nytt. Fastighetsfond har nu vunnit utmärkelser i sin kategori i åtta raka år (Refinitiv Lipper Nordic Fund Award) och även Globalfond tog hem utmärkelsen 2022. Technology är en ny vinnare och sedan årsskiftet 2023 är det den fonden som gett bäst avkastning bland Swedbank Roburs alla fonder.

– Jag är mycket glad och stolt över att vinna detta pris igen. Det visar på att min långsiktiga och fundamentalt drivna investeringsprocess levererar avkastning som är konkurrenskraftig även internationellt. Jag vill även rikta ett stort tack till fondens andelsägare för visat förtroende och lojalitet, säger Fredrik Mattsson, förvaltare av Swedbank Robur Fastighet.

Kristofer Barrett som förvaltar både fonden Swedbank Robur Globalfond och Technology var förstås mycket nöjd med att två av de fonder han förvaltar fick ta emot flera priser från Lipper.

– Det är otroligt glädjande att återigen få erkännande för den goda långsiktiga avkastningen i den breda kategorin Globalfond. Jag uppskattar verkligen förtroendet jag får att förvalta andelsägares kapital med ett långsiktigt perspektiv trots skiftande marknader, säger Kristofer Barrett och tillägger:

– Det är också kul att få erkännande för den långsiktigt goda avkastningen som andelsägarna i Technology fått ta del av. Att investera i teknik och innovation har varit både utmanande och givande i flera år.


Viktig information

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. De pengar som placeras i fonden kan både minska och öka i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det insatta kapitalet. En fond med riskklass 5-7 kan både minska och öka kraftigt i värde, på grund av sin sammansättning och de förvaltningsmetoder som används. Faktablad, informationsbroschyrer och fondbestämmelser för Swedbank Roburs fonder finns att hämta hos din återförsäljare eller på www.swedbankrobur.se