Martin Falklind- När jag började resa till alla dessa häftiga platser förstod jag vad vi håller att förstöra.

Jag fick första filmkameran när jag var tio, berättar naturfilmaren Martin Falklind när vi ses vid Torskabotten i Tollered en regnig morgon i juli. Den fångade 3,5 minut per rulle och filmen var ganska dyr. Jag fick spara länge och när jag var klar gick rullen i väg med post. Jag hängde vid brevlådan i ett par veckor tills den kom tillbaka och det var dags att ta fram projektorn och ordna filmvisning.

 

Hur började du som filmare?

Jag var 20 år och kamerorna var enorma. De vägde säkert 20 kilo och kostade en förmögenhet. Det började med sportinslag i lokal-TV och varje måndagsmöte presenterade jag idéer på fiskeprogram. När jag insåg att det inte blev något av det startade jag eget och varvade reklamfilm med att springa runt till tv-kanalerna och försöka sälja in fiskeprogram.

 

1990 fick jag idén om att göra film om den utrotningshotade belugastören i Kaspiska Havet. Jag presenterade idén för SVT som gillade den men som tvekade på att jag skulle klara det. Jag åkte hem nedslagen men ringde tillbaka dagen efter och frågade om de skulle köpa filmen ifall jag lyckades. Ja visst svarade de och jag hade sålt min första film! Jag satsade allt på ett kort och många av mina kompisar ställde upp och hjälpte mig. SVT tyckte filmen blev jättebra och sedan dess har det rullat på.

 

Varför vill du sprida din historia?

Mitt starka engagemang började när jag blev chefredaktör för Fiskejournalen för 20 år sen. Miljöintresset var längst ner på listan över läsarnas intresse och när jag slutade för 3 år sen låg det topp 5. När jag började resa till alla dessa häftiga platser förstod jag vad vi håller på att förstöra.

 

Hur är det att driva företag som filmare?

Min sambo Maria Ålander och jag driver företaget och allt handlar om pannben. För att få ihop ekonomin måste vi vara tusenkonstnärer och kunna knyta ihop filmandet med föreläsningar, moderatorsjobb och bygga runt projekten. Eftersom vi ibland är samhällskritiska i våra jobb är det jättenoga att vi är trovärdiga i att själva betalat för allt. Inte ens en sponsrad chokladbit kan smyga sig in i våra filmer.

 

Vad händer nu?

Vi slutför nu vårt stora projekt Fiskarnas Rike. Vi vill ge tittaren hela bilden och i tre filmer följer vi vattnets väg från fjälltopp till havet. Min son är med som filmare och idén är att göra häftiga naturfilmer där vi även visar vad vi gjort för ont för våra vatten och samtidigt lyfta goda exempel på lösningar. Det är det största naturfilmsprojektet om vatten någonsin i Sverige. Filmerna sänds i höst och vi har planer på att använda materialet till bland annat utbildningsmaterial för ungdomar.

 

Parallellt är jag med att spela in säsong 2 av Fiskeliv och det är ganska skönt att gå in som programledare där. Haha, det blir lite som semester från vårt jätteprojekt.

 

Tack Martin för ditt starka engagemang och att du sprider ditt viktiga budskap!

 

Martins fantastiska naturfilm Fiskarnas Rike har premiär i SVT den 17 oktober kl.19.00!