Tänknik

Ser du teleportören där borta? frågar Pierre Jamot på Tänknikhuset i Vårgårda. Jag brukar varna eleverna för att gå in när masten lyser rött. Det sägs att man då kan hamna någon helt annanstans. En elev kände faktiskt förnimmelsen av snö där inne, fortsätter Pierre mystiskt.

 

Berätta om Tänknikhuset

Idag blir det astronautkurs för andraklassarna på Lindbladsskolan. På skärmen har vi direktkoppling till rymdstationen ISS och med bungy-trampolinen får barnen känna hur det är att hoppa på månen, där de bara väger en sjättedel av sin vikt. I teleportören får de bygga Lego i mörker med inspirationen från Klas, en synskadad elev som under tre månader byggde en gigantisk pyramid av 10 000 bitar.

 

Varför finns ni?

Eleverna får arbeta med teknik genom samverkan med det lokala näringslivet. Vi ger dem möjlighet att lyckas och de får upptäcka att inget är omöjligt. De får till exempel programmera spel, bygga självkörande Legobilar eller robotar med krockkuddar. Under arbetet får de tips av experter från våra lokala företag.

 

Vad händer framåt?

Autoliv hjälper niorna att bygga krockkuddar och vi har precis skapat ett digitalt matte Escape Room. I vår VR-hörna kan eleverna ge sig ut på plankan hundra meter upp i luften. Med hjälp av stöd från Sparbanksstiftelsen har vi anställt en person som på 40% jobbar med programmering på högstadiet.

Tusen tack för ert fina arbete Pierre!