Tomtetåget

Intresset för Tomtetåget har blivit väldigt stort, berättar Lars Johansson på Anten-Gräfsnäs Järnväg. Förra året kraschade hemsidan när vi hade 50 000 besök på bara några timmar då biljetterna släpptes. I år höll den förstärkta hemsidan och biljetterna är slut sedan länge.  

 

Berätta om föreningen

Anten-Gräfsnäs Järnväg är en ideell förening som startade redan 1965. År 2000 kunde vi köpa fastigheter och smalspårsbanan mellan Brobacka och Gräfsnäs av SJ. Totalt är vi runt 1000 medlemmar från hela Sverige och av dem är ett åttiotal aktiva i verksamheten. Vi har egen utbildning där man bland annat kan bli konduktör eller lokförare.

 

Hur går det?

Trafiken är den lilla delen medan fastigheter och banan kräver mest av oss. Vi har 170 fordon och banan består av 17 000 slipers som kräver sitt underhåll. Med hjälp från Sparbanksstiftelsen Alingsås gjuter vi golv och isolerar lokstallet så att loken kan stå varmt över vintern.

 

Varför har Tomtetåget blivit så populärt?

Det är en väldigt fin aktivitet för barnfamiljerna. Man går ombord på stationen och sedan går tåget till Tomebo. Där träffar barnen tomten för att lämna över sin önskelista eller sina nappar. Hos tomten kan man fika och på vägen tillbaka får alla barn en julklapp.

 

Tack Lars och alla kollegor för ert viktiga arbete för att hålla kulturhistorien vid liv. Tillsammans är vi starka och får vårt område att växa och må bra.