En annan sak som är vanlig så här års, utöver omtanke och pepparkakor, är ju reflektion. Man tänker efter och begrundar sakernas tillstånd extra mycket i just december. Då börjar man fundera över vad man lovade sig själv, vad man önskade åstadkomma och vilka nya färdigheter man tänkt addera. I början av året verkar vi dessutom tro ganska högt om oss själva, vilket vi kanske ångrar lika snabbt som vi kan säga nyårslöfte. Att ha höga tankar om sig själv är väl egentligen inte fel, men det kan vara ett problem när det kommer till placeringar – läs mer om det i vår fortsatta artikelserie om investeringspsykologi.

Givetvis ägnar vi oss åt en del bakåt blickande rannsakan även här på banken. Så här års tittar vi på hur börsen gått, hur inflationen och räntan utvecklats och hur en rad andra viktiga siffror landat.

Hur har det då gått?

Jo men ganska bra trots allt. Trots allt. Inflationen har ju krupit ihop från rekordhöga höjder (att det varit prisökningstaktens motsvarighet till Mount Everest snarare än Galtåsen har vi snart glömt) och den efterlängtade räntetoppen tror vi oss ha bestigit redan. Ingen ytterligare topp siktas heller. Börsen har fått nytt syre och återhämtat sig bra under hösten.

Vi tror inte att nästa år blir helt utan problem, absolut inte, men i dessa tider då osäkerhet är lika vanligt som pepparkakor måste man påminna sig börsens grundläggande funktion, dvs att finansiera tillväxt. Det medför samtidigt att kapital hela tiden flyttas dit det både bidrar till tillväxt och samtidigt växer själv. Om man bortser från de bolag som har en dålig affärsidé och saknar långsiktigt existensberättigande så är börsen en positiv kraft.

Börsen tycks ha förvånansvärt kort minne

Trots denna i grunden positiva egenskap blir börsen ibland sur och vi snackar både våta filtar och suckar högt. Men sällan fortsätter det speciellt länge, tvärtom kan konstateras att börsen tycks ha förvånansvärt kort minne. Eller kanske är den så obotligt positiv till sin natur att den helt enkelt inte kan vara på dåligt humör någon längre period. Detta är faktiskt intressant, för hur något är funtat, hur dess grundläggande funktion ser ut, det är förstås avgörande för hur vi förstår och förutspår dess nästa steg.  Så även om nästa år skulle innehålla både krig, comebackande inflation och fortsatt höga räntor och börsen dippar som ett brev på posten, så vill jag påstå att den är alldeles för godmodig för att stanna kvar under den våta filten speciellt länge. Blev det kryptiskt – den enkla versionen – börsen går upp på sikt, så se till att vara med och spara även om värdet kan gå lite upp och ned på kort sikt.

Ganska goda utsikter

Trots alla årets hemskheter så har börsen hållit ihop (läs inte kraschat fullständigt) och utsikterna är ganska goda för att året går i mål på plus. Läs våra kapitalförvaltares marknadssyn här.

I detta nyhetsbrev kan du också läsa om vad vi åstadkommit under året, hur vi anställt och kraftsamlat ytterligare för att möta dig som kund – läs om Annelie, vårt senaste tillskott till gruppen.

Jag önskar dig en snäll jul med massor av Nürnbergska kakor!

Olle Flink
Chef Private Banking