En nöjd Conny Persson på den nya tillgänglighetsanpassade lastbryggan.
En nöjd Conny Persson på den nya tillgänglighetsanpassade lastbryggan.

Bee for ever

Bara projektnamnet gör ju att man smälter som vax. Och det handlar om kronan på verket för Gäsene Herrljunga Biodlarförening i satsningen att få till stånd ett utbildningscentrum för biodlare i närområdet – en lastbrygga! Allt för att smidigt kunna ta emot råmaterial och för att sedan kunna leverera ut den färdiga honungen.

 

Gäsene Herrljunga Biodlarförening är en mycket aktiv förening med anor från 1917. Verksamheten stöttar biodlare i Herrljunga kommun i första hand, detta genom att bland annat anordna nybörjar-, fortsättnings- och drottningsodlarkurser. Man arrangerar även föreläsningar, arbetsträffar och erfarenhetsutbyte för föreningens idag 60-tal medlemmar, som alla är dedikerade sin uppgift att värna biodlingen och miljön.


2011 fick man köpa en föreningslokal av kyrkan i Södra Björkö för en krona, och alltsedan dess har man jobbat hårt med att få till ett komplett utbildningscentrum. För drygt ett år sedan inleddes så renoveringen av det gamla utedasset, för att skapa ett fullvärdigt och modernt slungrum med tillhörande vaxgjuteri. Ett projekt som nyligen stod helt klart genom mer än 1 300 ideella arbetstimmar och med en stor mängd material, som skänkts av både privatpersoner och företag. Pengarna till projektet ifråga har tagits ur den egna kassan, men för att inte bli helt barskrapade och för att få den sista pusselbiten på plats – en lastbrygga – söktes pengar från Sparbanksstiftelsen Alingsås.


– Vi sökte pengar till projektet (totalt 38 000 kr, reds anm.) ena dagen och fick ett positivt besked dagen efter – fantastiskt! Det säger Conny Persson, stark man i föreningen och biodlare sedan barnsben.


Och Conny vilade inte på hanen utan skred till verket per omgående för att i trä bygga den aktuella lastbryggan, som gör det möjligt att både ta emot inkommande leveranser och på ett smidigt sätt sköta utleveranserna. Vad det gäller de senare så pratar vi om uppemot 3 ton välsmakande honung till grossistledet – onekligen en söt liten leverans…


För att öka komforten ytterligare är lastbryggan dessutom tillgänglighetsanpassad. Genom lastbryggans tillkomst har nu biodlarföreningen ett komplett utbildningscentrum, vilket gläder Conny och hans biodlarvänner.


Och så var det ju det där med projektnamnet?
– Ja, ”Bee för ever” är en symbol för att biodlingen ska säkerställas och fortleva, då den ju är en grundpelare för att bevara vår mångfald i naturen, säger en nöjd Conny Persson.