Cimgo-cykel till föreningen 7H ParaAlpint

7H ParaAlpint grundades 2019 och är en ideell förening för barn, vuxna och familjer med funktionsvariationer, och idag har man ca 200 medlemmar. Initialt var tanken att i första hand främja skidåkning för målgruppen i fråga i Ulricehamn och Bollebygd.

 

Stor del av finansieringen var så kallade Leaderpengar från Jordbruksverket. Sedan så uteblev snön helt 2020, varför föreningen började tänka om eller rättare sagt, tänka till och utvidgade sin verksamhet med downhill-cykling under snöfria perioder. Men då krävdes en annan form av utrustning. Bland annat två olika cykelmodeller, Cimgo och Quadrix. Den förstnämnda med en ståplatta bakom sig för pilotstyrning – och den andra, som kan köras på egen hand.

– Nu visade det ju sig att backen i Ulricehamn inte hade några bra förutsättningar vad gäller downhill, varför Vårgårda dök upp som ett bra alternativ i stället, berättar Mathias Carlzon, som är ordförande i föreningen. Och på den vägen är det. Med fortsatt stöd från Leader så växte verksamheten. Ett gäng eldsjälar utbildade sig i Frankrike och material inköptes.

 

– Vi har även fått sanktion från fransmännen att erbjuda utbildning för tillkommande intressenter på svensk mark. I första hand i Sjuhäradsområdet, men på sikt över hela Sverige, när vi känner oss redo, förklarar Mathias.

 

Och genom att Vårgårda kunnat erbjuda en bra backe, öppnades möjligheterna till finansiering via Sparbanksstiftelsen Alingsås.

– Så är det. Vi har fått 118.500 kr till inköp av en så kallad Cimgo-cykel och tanken är att bjuda in till ”prova-på-dagar” i sommar och till hösten, då vi nu är fullt utrustade.

 

Tack till Sparbanksstiftelsen Alingsås för värdefullt bidrag. Det ska bli en fröjd att bjuda Anders Samuelsson på en färd nedför Kesbergsbacken framöver, säger Mathias och skrattar.