Fritidsgård och Gym i Sjövik– när alla i bygden fick tycka till

I september i år invigdes Sjövik SK:s ”nya” föreningslokal. Det handlar om en tillbyggnad av den befintliga lokalen med drygt 100 kvm – och det för att få plats med såväl en fritidsgård som en träningsanläggning. Därmed har man skapat en ”riktig” mötesplats för alla – mitt i byn.

 

Tillbyggnaden är egentligen en del av ett större projekt, som går under namnet #Sjövik2020. Ett projekt som tog sin början redan 2015, när Sjövik SK tillsammans med det övriga föreningslivet i Sjövik bjöd in alla invånare att ”tycka till” om hur man kunde göra orten mer attraktiv att bo och leva i. Och förslagen var såväl många som bra: nytt ridhus, nya vägskyltar, ett upprustat torg, nya gång- och cykelvägar, en multiarena och sist men inte minst – en fritidsgård!

 

Mycket vatten har runnit under broarna sedan dess och merparten av önskemålen har faktiskt förverkligats under årens lopp. Allt i samarbete mellan just Sjövik SK, Östad Församling, Föräldraföreningen i Sjövik och Föreningen Sjövik som de drivande krafterna.

 

Tillbyggnaden av den befintliga föreningslokalen tog fart i februari 2020 – lagom till att pandemin slog till. Trots detta har man med hjälp av lokala entreprenörer och många timmars ideellt arbete till slut lyckats färdigställa den ”nya” föreningslokalen.

 

– Nu kan vi välkomna unga som gamla. Här finns en stor samlingslokal, kök, smårum för avkoppling, omklädning och bastu samt en rejäl träningsanläggning med moderna träningsredskap. I dessa utrymmen kan vi bedriva fritidsgårdsverksamhet, yoga, pensionärsaktiviteter, sykurser, bönemöten, fester och träning med mera, säger Mattias Balkander, ordförande i Sjövik SK:s löparsektion, och fortsätter:

 

– Tanken är att fritidsgården ska vara öppen två dagar i veckan för alla barn ,som spelar pingis eller olika spel, tittar på tv, läser, tränar eller bara umgås med kompisar. Här ska man kunna känna sig trygg och ha tillgång till någon vuxen.

Budgeten sattes till 1,7 miljoner kronor och med hjälp av generösa bidrag från Lerums kommun, RF-Sisu och Sparbanksstiftelsen Alingsås samt en del egna medel har projektet kunnat genomföras.