Hillefors Grynkvarn

Nytt liv i Hillefors Grynkvarn när entusiaster renoverar maskineriet! Vackert belägen, längs med vattnet i Säveåns dalgång i Stenkullen, ligger Hillefors Grynkvarn. Under knappt 100 år förädlades här ångpreparerade havregryn med hjälp av världens kanske enda vattendrivna havregrynskvarn. 1987 slogs kvarnens turbin av för sista gången och verksamheten stängdes ner på grund av bristande lönsamhet.

 

Kvarnen ägs numera av Lerums kommun och arrenderas av Hillefors Grynkvarns Museiförening. Sedan 1990 är kvarnen ett byggnadsminne och stundtals är här en febril aktivitet med utställningar, konserter och guidade visningar. För ett antal år sedan bestämde sig föreningen för att försöka återställa kvarnen i ett skick att tillverkning av havregryn skulle bli möjlig igen. Allt till minne av familjen Hillefors, som drev kvarnen i tre generationer och med Bengt Hillefors som siste, och ende, man på plats innan maskineriet tystnade. I samband med att verksamheten lades ner, så stängdes dammluckan och turbinerna förblev i vattnet och rostade sönder.

 

År 2006 beslöt föreningen att lyfta upp turbinerna och rekonstruera dem. Den stora turbinen var en stor järnklump, men genom att lägga den i ett elektrolysbad lyckades man få isär de olika delarna. Det gjöts ett nytt löphjul och en ny axel tillverkades. De övriga delarna har blästrats och målats. 2014 lyftes så den stora turbinen på plats och monterades ihop. Även rännan har renoverats. Bidrag för renoveringsarbetet har kommit från Riksantikvarieämbetet, Länsstyrelsen, Sparbanken Alingsås och Lerums kommun.


Tack Museiföreningen för allt det arbete ni lägger ner. Ni gör Stenkullen till en bättre plats. Tillsammans är vi starka!