Jag har alltid gillat att vara ute på vattnet och idag fick jag hoppa i Mjörn för vår övning på man överbord, berättar 16-åriga Oscar Sandwall som är maskinistlärling på ångbogserbåten Herbert. Jag tycker om äldre saker och att få jobba med ångmaskinen blir som att komma in i en annan värld.

 

Ordförande Jonas Svantesson, vad gör ni i föreningen?

Vi vill underhålla vår kulturhistoriska båt och föra intresset vidare. Det är väldigt socialt här och det är roligt att de yngre hittar hit. Idag har vi med oss 9-åriga Hampus och Oscar på provturen, båda övar på arbetet ombord. För att locka fler ungdomar driver vi ett projekt där barn och unga får renovera en liten ångslup. Vi har drivit arbetet i fem år och sett att vi behöver en större verkstad.

 

Berätta om nya verkstaden

Vi bygger verkstaden med bidrag från bland andra Sparbanksstiftelsen Alingsås. Med den på plats kommer vi kunna utveckla verksamheten för barn och unga. Den blir en härlig plats där vi alla kan umgås och jobba med båtar och ångmaskiner.

 

Det låter toppen

Ja, ångmaskinen är den sista romantiska uppfinningen! Ett konstverk där maskinen låter som lugna hjärtljud. Båten går tyst och skönt och fryser du kan du gå ned i maskinrummets 35-gradiga härliga värme.

 

Tack för ert viktiga arbete för att hålla vår kulturhistoria vid liv och för att ni skapar meningsfull sysselsättning för barn och unga. Tillsammans är vi starka.