Utbildningskollen- vi har träffat över 1000 elever

Sommaren är här och skolorna är slut för det här läsåret. Utbildningskollens arbete och årsplanering följer till stor del skolans år och jag har därför börjat summera det gångna året. Ett läsår som till stor del varit påverkat av pandemin men som sen fick en fantastisk andra halva! Jag vill dela med mig av några glimtar från min vardag med Ung företagsamhet, Ung ekonomi och Digital ekonomi.

 

Ung företagsamhet

Vi gillar unga entreprenörer och är övertygade om att de är en viktig del i vårt samhälle - de är vår framtid. Det är därför banken och stiftelsen är stolta partners till Ung företagsamhet. UF ger de unga möjlighet att lära för livet. Genom detta engagemang träffar vi de ca 400 gymnasieelever som drivit drygt 80 UF-företag under läsåret vilket vi tycker är roligt och inspirerande. 

 

Nytt för detta läsår är att banken står som Tävlingsvärd för det finaste priset, Årets UF-företag, i region Älvsborg. Vinnaren blev Raquet Armour UF som sålde skydd till padelracket. De fick tävla vidare i SM i Ung företagsamhet i Göteborg som gick av stapeln i slutet av maj.

 

Ung ekonomi

Enligt en undersökning som Swedbank och Sparbankerna gjort kunde man tydligt se att de som upplevde att de inte hade koll på sin ekonomi i större utsträckning upplevde sämre psykisk hälsa. Så att prata ekonomi med unga är bra på så många sätt!

 

Vår möjlighet att prata ekonomi med elever har varit begränsad under pandemin så en häftig höjdpunkt är att vi pratat sund och hållbar ekonomi med över 1000 elever detta läsår! För att vara exakt 1036 stycken. Så fantastiskt roligt! Till största del elever i åk 9 tillsammans med Ung Företagsamhet, men också elever i åk 6, gymnasiet och på folkhögskola. Dessa drygt 1000 elever har inspirerats och fått kunskap och verktyg för att tidigt få goda vanor.

 

Digital ekonomi

En tredje och sista glimt jag vill dela är att Digital förmiddag äntligen har kunnat återuppstå under våren. Efter två år på is på grund av pandemin har vi under våren träffat 65 personer som varit nyfikna på att ta steget att bli mer digitala. Fler träffar planeras till hösten. 

 

Trevlig sommar!

 

/Julia Agemo