Vi har sparat dina val. Så hanterar du cookies
Tillsammans gjorde vi det möjligt!
I ett nära samarbete mellan Glada Hudik-teatern, Sparbankernas Riksförbund, Sparbankerna och Sparbanksstiftelserna har det blivit möjligt för skolungdomar över hela landet att under hösten se filmen "Det kunde varit vi". I vårt upptagningsområde har över 900 elever från fyra gymnasieskolor fått se filmen vid totalt nio olika tillfällen.
Till filmen har det även funnits ett arbetsmaterial som eleverna fått arbeta med för att fördjupa sin förståelse och reflektera kring de frågor som filmen tar upp.
I oktober var det biopremiär för dokumentären "Det kunde varit vi". I filmen får vi följa de folkkära profilerna Ida Johansson, Emma Örtlund och Pär Johansson från Glada Hudik-teatern på en resa genom historien. Filmen bjuder på starka upplevelser och stora känslor – allt från tårar till skratt.
"Det kunde varit vi" är en berättelse om upprättelse, berättad av vännerna Emma och Ida, som föddes med mod, livsglädje och intellektuella funktionsnedsättningar. Tillsammans med sin vän Pär ger de sig av i en sliten husbil för att ta reda på hur det var att leva med en intellektuell funktionsnedsättning i en annan tid. En tid då Sverige bedrev rasforskning och utförde fruktansvärda experiment på Vipeholmsanstalten.
Filmen påminner oss om vad som kan hända om vi glömmer vikten av att vara medmänniskor. Den är inte bara en berättelse om upprättelse, utan också om mod och livsglädje.
”Om inte jag fanns, vore det synd om de som tyckte om mig”
Ida Johansson
– Filmen har en unik förmåga att göra historiska och etiska frågor både relevanta och personliga för unga människor. Den stärker skolans arbete med värdegrundsfrågor, som betonas i både Lgr22 och Gy11, säger Anna Olsson, projektledare vid Glada Hudik-teatern.
– Genom att lyfta frågor om allas lika värde, öka förståelsen för andra och aktivt motverka diskriminering bidrar filmen till ett mer inkluderande och respektfullt samhälle. Dessutom hjälper den elever att inse vikten av att själva vara en del av förändringen.
Enligt Anna bidrar filmen till ökad förståelse, empati och acceptans. Den ger insikt om historiska skeenden och deras koppling till vår samtid, samtidigt som den inspirerar till att bygga ett mer rättvist samhälle. Genom att kombinera mörk historia med ett budskap om hopp och framtidstro ger filmen eleverna både kunskap och motivation att bidra till positiva förändringar.
Erbjudandet om att abonnerat få se filmen gick ut till 900 elever från Alströmergymnasiet, Sundlergymnasiet, Lerums gymnasium och Kunskapskällan. Filmen bjöd på både starka upplevelser och stora känslor. Ett av svaren från enkäten, sammanfattar intrycket väl: "Viktigt budskap i form av människosyn och bilden av Sveriges historia och 'officiella hållning' till människor med funktionsnedsättning."