Hoppa till huvudinnehåll

Ung ekonomi

 • Kostnadsfri föreläsning
 • För skolor, idrottsklubbar och föreningar 
 • På plats eller online

Ung ekonomi vänder sig till barn och unga i grundskolan och gymnasiet för att inspirera dem att se på sin ekonomi på ett sätt där de själva kan göra skillnad. Vi erbjuder föreläsningar för skolklasser, föreningar och på andra platser där barn och unga finns. Ofta i samarbete med Ung Företagsamhet.

 • Vi erbjuder alla skolor föreläsning om vardagsekonomi

  Innehållet är anpassat efter ålder på eleverna. Vi pratar om vikten av att ha koll på sina pengar och skapa sig goda vanor redan när man är ung. Vi pratar om att göra en budget, hålla koll på sina småutgifter och att sparande är bra. Med de äldre eleverna pratar vi om lån och vad som händer om man inte betalar sina räkningar. 

 • Kostnadsfritt för skolor i vårt verksamhetsområde

  Föreläsningar erbjuds kostnadsfritt för skolor i Alingsås, Herrljunga, Lerum och Vårgårda kommuner. 

 • För ÅK 9 erbjuder vi en föreläsning tillsammans med UF

  För årskurs 9 erbjuder vi ett paket med två föreläsningar. "Se möjligheterna - Min framtid" tillsammans med Ung Företagsamhet.

  Sparbanken Alingsås föreläser om privatekonomi där vi vill inspirera och ge eleverna kunskap och verktyg för att kunna få goda vanor tidigt och lägga en bra grund för framtiden. Ung Företagsamhet pratar om entreprenörskap på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Vad utmärker en entreprenör? Kan vem som helst bli en? Fokus ligger på framtidstro, oavsett nuvarande förutsättningar, och vikten av att se sina möjligheter. Betydelsen av att vara en företagsam person, oavsett om man vill driva eget eller vara anställd i framtiden.

  Tidsåtgång, inkl. paus: 2 timmar

  1-2 klasser/föreläsning
  Föreläsningen sker hos er på skolan, digitalt via Microsoft Teams eller på vårt kontor i Lerum eller Alingsås

  Föreläsningarna är kostnadsfria. Skolorna får också ett utbildningsmaterial, med lärarhandledning, från Ung Företagsamhet att använda i undervisningen före och efter föreläsningen. Även detta är kostnadsfritt för skolan.

Ekonomi är mer än siffror!

"Privatekonomi handlar om mycket mer än siffror. Du behöver du lära dig söka relevant information, planera för olika situationer och göra medvetna val."

Vittraskolan i EM-final om ekonomi!

Mina elever har inte hunnit bli så nervösa inför Europamästerskapet i Bryssel, berättar Gabriella Drottz som är hemkunskaps- och SO-lärare på Vittraskolan i Alingsås. 

 

Kvinna i en svart tröja

Lär dig mer om privatekonomi här