Hoppa till textinnehållet

Hej, vi hjälper dig gärna!

Välkommen att skriva din fråga nedan för att snabbt få svar på vanliga frågor. 

Ställ din fråga här

Sparbanksidén

Bankens verksamhet går ut på att hjälpa privatpersoner och företag till en sund ekonomi. Det innebär en enkel vardagsekonomi, att låna klokt, att planera för framtiden och att vara beredd på det oförutsedda.


Sparbanksidén består av tre delar:

  • Genom att ge alla möjlighet att spara för framtiden och att låna vid behov, får alla möjlighet till en ordnad ekonomi.
  • En sparbank är en lokal bank. Vi gör affärer med människor som finns i eller har en naturlig koppling till vårt verksamhetsområde.
  • En sparbank ägs inte av någon privatperson eller något annat bolag. Bankens vinst kan bara återinvesteras i banken eller användas till samhällsutveckling i vårt verksamhetsområde.

Vår historia

Sparbanksrörelsen startade 1810 när den skotska prästen Henry Duncan etablerade den första sparbanken i Ruthwell, Skottland. Hans idé var att vem som helst, när som helst skulle få sätta in hur små belopp som helst och dessutom kunna ta ut dem när de ville. Han ville hjälpa alla till det vi idag kallar en sund ekonomi.

 

En viktig del av Duncans idé var att ingen person skulle äga en sparbank. Vinsten skulle återinvesteras i det område där banken var verksam.  Vinsten stannar kvar i den lokala sparbanken och det lokala samhället till nytta för banken, kunderna och samhället. En sparbank verkar tillsammans med lokalsamhället, vilket innebär att banken är beroende av hur det går för området där den finns och har ett starkt intresse för lokalsamhällets utveckling.

 

I Sverige bildades den första sparbanken i Göteborg år 1820, och därefter växte antalet sparbanker snabbt. Sparbanken Alingsås grundades 1833 utifrån samma idé att ge den breda allmänheten möjlighet att hantera sin ekonomi på ett sunt sätt. Att spara för framtiden och låna när det behövdes var nyheter på 1800-talet.

 

Bolagsformen innebar då, och innebär fortfarande, att bankens vinst används för att stärka den egna ekonomin inför framtida påfrestningar och till samhällsnyttiga projekt inom verksamhetsområdet Alingsås, Herrljunga, Lerum och Vårgårda kommuner.

Mer information

Hållbarhet

Vi är en miljöcertifierad bank och hållbarhet ligger oss varmt om hjärtat. Sparbanken Alingsås är en viktig del av det lokala samhället och har ett ansvar för att främja en långsiktigt hållbar ekonomi. 

Ung Ekonomi

Vi har en lång tradition av att sprida kunskap om pengar, sparande och företagande. Vi vill inspirera barn och unga till att ta kontroll över sin ekonomi och påverka sin framtid.

Ung Företagsamhet

Vi samarbetar med Ung Företagsamhet. Framtidens entreprenörer finns bland dagens unga och det behövs många nya företagare och företagsamma medarbetare för att säkra Sveriges tillväxt.

Sparbanksstiftelsen Alingsås

Sparbanksstiftelsen Alingsås äger Sparbanken Alingsås till 100%. Vår vision är en sund och hållbar utveckling av samhället. Vi har som huvuduppgift att utveckla sparbanksidén.