Skip to content

Sparbanksidén

En viktig del i sparbanksidén är vårt stora samhällsengagemang. Det är kanske det de flesta förknippar sparbanksidén med, men sparbanksidén består också av att vi hjälper människor och företag till en sund och hållbar ekonomi.

 

Dessutom är vi lokala och vi finns bara här. Det gör att vi är experter på just vårt område, vilket gör oss unika. 

Barn och ungdomar är viktiga för samhället

Att lära barn om ekonomi!

Vi vill får barn och unga att lära sig om pengar på ett enkelt och roligt sätt. Vi kallar det sund och hållbar ekonomi och det handlar om att ha vardagskoll så de får pengar över. Att planera för framtiden och att spara är också bra. Då kan man köpa något man verkligen drömmer om.

tre barn läser baksidan av en tidning

Vi delar ut reflexvästar

Varje år vid terminsstart skickar vi ut reflexvästar till alla som ska börja förskoleklass. Det startade för ett antal år sedan i Herrljunga när en av våra anställda såg barn som gick på landsvägen i mörkret. Vi är lokala och vår Sparbanksidé innebär att en del av vår vinst går tillbaka till satsningar för barn och ungdomar. Oavsett om det handlar om att lära barn sund och hållbar ekonomi eller om att de ska känna sig trygga och säkra.

We give  reflective vest to all children who are 6 years and start school.

Mer information

Bakgrund

Vårt samhällsengagemang startade 1894 då man beslutade att när reservfonden överstiger 10 % av insättarnas behållning, kan överskottet gå till underhållande av mindre bemedlade eller välgörande och allmännyttiga ändamål.

 

Sedan dess har vårt samhällsengagemang varit stort och från början var det kallbadhus och liknande för att hålla samhället friska då många var trångbodda. Efter det har även gjort stora insatser inom utbildning och skola. Vi hjälpte till och med till att betala lärarnas löner under en period. 

 

Från 70-talet och framåt när kvinnor började komma ut i arbetslivet i större utsträckning, fick föreningslivet en allt större och viktigare plats i samhället. Det är numera ett av våra absolut största samhällsengagemang. 

Se vår hyllning till föreningslivet!

 

Vi är övertygade om att föreningarna är viktiga krafter som skapar sammanhållning och trygga barn och ungdomar i vårt verksamhetsområde.

 

Det hårda arbete de lägger ner gör att det går bra för vårt samhälle.