En god jul för fler

Julen ska vara är en tid för hopp, glädje och gemenskap men det är inte alla som känner så. Vi är stolta över att ge alla skolklasser i åk 3-6 Friends Snällkalender, som uppmuntrar till snälla handlingar under december.

Vi vill bidra och medverka till att hjälpa intellektuellt funktionsnedsatta och deras familjer ska få ett gott liv. Därför skänker vi i år 70 000kr till FUB Lerum och FUB Alingsås-Herrljunga- Vårgårda. 

Tillsammans är vi starka och vi hjälps åt att skapa ett samhälle där fler kan må bra.

Snällkalender till årskurs 3-6

Årets Snällkalender har landat i klasserna åk 3-6 i vårt verksamhetsområde! Eleverna kommer tillsammans med sina klasskompisar att utmanas att göra något snällt varje dag fram till julafton. Organisationen Friends använder intäkterna från kalendern i sitt nationella arbete för att motverka mobbning. Det känns därför extra fint att samtidigt som vi uppmanar till snälla handlingar i december, så stöttar vi också Friends i deras fortsatta arbete under hela året

FUB Lerum och FUB Alingsås-Herrljunga- Vårgårda.

Vi vill bidra och på så sätt medverka till att intellektuellt funktionsnedsatta och deras familjer ska få ett gott liv. Därför skänker vi i år 70 000kr till FUB Lerum och FUB Alingsås-Herrljunga- Vårgårda.

Lucka 15!

Hej Elsa Enström, vad står det bakom lucka 15?
"Räven på bilden vill ge bort saker som den inte behöver längre. Fundera på om du också har något som du inte använder längre, som du kan ge bort till någon som behöver det mer än du."

Vad tänker du kring det?
Jag tycker det är jättebra om man kan ge bort något till någon som behöver det bättre, istället för att slänga saken. Det känns bra att alla kan har varma kläder på sig och slippa frysa. En gång gav mamma bort en nallebjörn jag hade när jag var liten och ett annat barn det. Det var bra och jag tycker inte man ska slänga saker som kan göra någon annan glad. 

En flicka som håller i en adventskalender

Hej Therese Forsberg, lärare på Vittraskolan! Hur jobbar klassen med Snällkalendern?

Varje dag lottar vi fram en elev som öppnar och läser dagens lucka. Sedan pratar vi om budskapet och eleverna får i uppdrag att göra den snälla saken. Tillsammans jobbar vi för att vara snälla kompisar mot barn och vuxna

Varför är det här viktigt?
Det behövs så lite för att göra någons dag. Säger man hej till någon man inte brukar hälsa på kan man få en ny kompis. I nya relationer skapas trygghet i skolan och när någon gör något snällt uppstår kedjereaktioner. Om en kompis gör så här mot mig kanske jag ska behandla någon annan lika fint? Och så pratar vi om att snälltolka varandra och hur fint det är att vara olika.

Har du något exempel?
Jag pratade med några elever som fått i uppgift att hälsa på någon de inte brukar heja på. Två av eleverna hade hejat på några yngre barn vilket ledde till att dom började leka på rasterna. Barnen upptäcker att de kan gå utanför den trygga zonen. Att det finns andra, förutom bästisen, som man kan bjuda in. En snällkalender är något man inte bara ska bocka av. Vi vill att uppdragen blir en del i elevernas vardag och att vi fortsätter med de snälla handlingarna.