Hoppa till textinnehållet

Phishing, vishing och smishing

Försök till bedrägeri

 • Phishing - falska mejl eller bedrägeriförsök i chatt.
 • Vishing - bedrägeriförsök via telefonsamtal.
 • Smishing - falska sms.

Du tror att du pratar - eller har kontakt med - någon du känner eller ett företag som du har förtroende för. Men i själva verket blir du lurad av en bedragare att göra något eller avslöja information om dig själv. Detta kallas för Social Engineering. Läs om några av de vanligaste typerna av bedrägerier - phishing (nätfiske), vishing och smishing.

Vad är Phishing, vishing och smishing?

Phishing

Phishing - eller nätfiske på svenska - kommer från engelskan fishing. Det är ett bedrägeri som går ut på att "fiska" fram bankrelaterad information som sedan används i brottsliga syften. Bedragarna försöker via mejl eller olika chattjänster lura dig att öppna ett dokument, besöka en webbplats eller ladda ner en fil. Syftet är att infektera enheten med skadlig kod och/eller komma över behörigheter.

Vishing

Ordet Vishing är en kombination av voice (röst) och phishing (fiske). Vishing är när en bedragare kontaktar dig på telefon och utger sig vara någon annan, till exempel banken eller polisen. Ofta påstår bedragaren att det är bråttom för att stressa dig och att du inte ska tänka igenom situationen.

Smishing

Ordet Smishing är en kombination av sms och phishing. Smishing är när du får falska sms med länkar till sidor där du till exempel uppmanas att uppge personliga koder. Det kan också handla om att bedragare, via sms, försöker få dig att ringa ett falskt telefonnummer.

Mejla oss om du blivit utsatt för phishing eller smishing

3 sätt att skydda dig mot nätfiske

 1. Använd inte Mobilt BankID på uppmaning av annan.

  Använd aldrig din säkerhetsdosa eller e-legitimation, som Mobilt BankID, på uppmaning av annan.
 2. Lämna aldrig ut personlig information.

  Lämna aldrig ut dina koder, lösenord eller kortuppgifter till någon annan.

 3. Vi frågar aldrig dig om personlig information.

  Vi frågar aldrig efter personlig information eller dina koder om vi kontaktar dig. Lämna aldrig ut uppgifter

Illustration: Tips

Mer information