Alingsås Hembygdsförening tar över Alingsås Tidnings arkiv
Vid årsskiftet övergick ägandet av Alingsås Tidnings arkiv till Alingsås Hembygdsförening som en gåva från Sparbanksstiftelsen Alingsås. För att hjälpa föreningen ekonomiskt i början har stiftelsen även skickat med ett bidrag som sträcker sig över tre år och ska täcka driftskostnaderna. Därefter ska föreningen stå på egna ben och fortsätta vårda denna historiska skatt för alingsåsarnas bästa.
– Det känns jätteroligt och spännande, säger Carina Håkansson, ordförande i Alingsås Hembygdsförening, samtidigt som hon prisar sin styrelse för det stora mod och engagemang de visat i samband med övertagandet.
Upprinnelsen till historien börjar när beskedet om att AB William Michelsens boktryckeri och WM Media, som gav ut Alingsås Tidning samt gratistidningarna Lerums Tidning och Härryda-Posten & Partille Tidning, försattes i konkurs i oktober 2019. Kort därefter meddelade Stampen Media att koncernen övertar Alingsås Tidning och Lerums Tidning. I samband med detta beslutade man att flytta verksamheten från "Tidningshuset" till nya lokaler och visade inget intresse för det tidningsarkiv som fanns i källaren, med publikationer från 1865, då under namnet Alingsås Weckoblad, fram till och med 2019.
Nu var goda råd dyra för att inte tidningsskatten skulle gå förlorad. Snabbast på pucken var Sparbanksstiftelsen Alingsås, med Anders Samuelsson som verkställande tjänsteman i spetsen – dock ivrigt påhejad av en enig styrelse. Sagt och gjort!
Till en kostnad av 0 kronor, men med förpliktelsen att ta hand om och flytta hela arkivet till en annan lämplig plats, inleddes processen.
– Vi hittade en lämplig lokal högst upp på Norra Strömgatan och till ovärderlig hjälp med att organisera flytten, inreda de nya lokalerna och iordningställa ett nytt tidningsarkiv hade vi de tidigare AT-medarbetarna Thomas Fransson och Kerstin Brandqvist, tillsammans med sina respektive. De gjorde ett fantastiskt jobb, säger Anders Samuelsson.
Sedan slog pandemin till och mycket sattes på vänt. Men efter ett tag rullade vardagen igång igen och intresset för att besöka arkivet var stort. Flera träffar och besök för intresserade arrangerades under några år.
Lagom till att Anders skulle gå i pension fick han en sista uppgift av styrelsen – att hitta en långsiktig lösning för tidningsarkivet, där stiftelsen skulle kunna överlåta verksamheten till en annan aktör.
– Vi hade ett antal alternativ att välja mellan, men fastnade för Alingsås Hembygdsförening, som vi tyckte stod för en långsiktig trygghet, då de har funnits ända sedan 1947, förklarar Anders.
Frågan ställdes till Carina Håkansson, ordförande i Alingsås Hembygdsförening, och hon kom på besök sommaren 2024 och gillade vad hon såg.
– Jag tog med mig frågan till styrelsen som blev väldigt entusiastiska – satsningen låg helt i linje med vår verksamhetsidé, då vi har som ändamål att värna om hembygdens miljö och dess kulturarv och föra detta vidare till kommande generationer, säger Carina.
Vid årsskiftet tog Hembygdsföreningen över ägandet med garantier från stiftelsen om ekonomisk hjälp under de första tre åren för att täcka alla omkostnader. Under denna tid hoppas Hembygdsföreningen kunna arbeta fram en långsiktig ekonomisk lösning.
– Det är vårt huvudfokus just nu. I övrigt löper verksamheten på som tidigare och vi får fortsatt god hjälp av Thomas Fransson och Kerstin Brandqvist, tillsammans med sina respektive, för att ta emot besök och sköta om lokalerna. De håller även i en Facebook-grupp under namnet Tidningsarkivet i Alingsås, förklarar Carina.
– Potentialen är enorm, då vi vill att arkivet ska vara tillgängligt för alla alingsåsare, men vi är bara i uppstartsfasen ännu, säger en entusiastisk ordförande, som även tillägger att man har som mål att få till ett samarbete med övriga hembygdsföreningar i kommunen, då arkivet innehåller en mängd kommunövergripande material.
Läs mer om Alingsås Hembygdsförening och deras verksamhet här: