Stor osäkerhet i marknaden

Staffan

Det är fortsatt en stor osäkerhet i samband med de konflikter och även de handelstullar mm som förekommer i olika delar av världen och de utspel och diskussioner som pågår kopplade till detta.

Det försämrade geopolitiska läget innebär stora satsningar på försvaret i Europa. Det gäller även Sverige, där upprustningen ”gynnar” försvarsindustrin och orter där Försvarsmakten expanderar. Samtidigt riskerar amerikanska handelshinder att slå hårdare mot vissa delar av landet än andra.

Ökade försvarsinvesteringar ökar främst produktionen i Östra Mellansverige och Mellersta Norrland. Framöver kan upprustningen ge avtryck i flera delar av landet. Samtidigt sticker Västsverige ut som den region som är mest exponerad mot USA och som kan drabbas mer av handelshinder.

Det har varit ett tufft år för västsverige

2024 har varit ett tufft år för Västsverige och även om utsikterna ser ut att ljusna kan amerikanska tullar begränsa återhämtningen. Sysselsättningen i regionen har minskat med 0,8 procent under det senaste året, motsvarande 7 000 personer, vilket är en något sämre utveckling än för riket som helhet. Det är också ett större tapp än övriga storstadsregioner, vilket beror på att den konjunkturkänsliga tillverkningsindustrin har minskat antalet anställda med 1,3 procent senaste året.

Nedgången har varit bred och sysselsättningen var lägre i slutet av 2024 jämfört med 2023 i alla regionens lokala arbetsmarknadsregioner, med undantag för Lidköping-Götene där den var oförändrad. Störst har den procentuella nedgången varit i Halmstad och Borås, men i Göteborgs arbetsmarknadsregion är minskningen på omkring 4 500 personer, vilket är störst sett till antal.

Fortsatt tufft för flera branscher främst byggindustrin

Flera branscher har haft det tufft. I byggindustrin har sysselsättningen minskat mest med 3 200 färre anställda jämfört med ett år tidigare. Även inom tillverkning, handeln och IT- och företagstjänster har sysselsättningen fallit. Antal sysselsatta i den offentliga sektorn har också minskat det senaste året till följd av neddragningar i kommunsektorn.

Ökad efterfrågan för detaljhandeln

Anställningsplanerna för detaljhandeln pekar tydligt upp sedan ett par månader tillbaka, vilket är ett positivt tecken och tyder på en förväntan om ökad efterfrågan i branschen. För byggindustrin är det fortfarande en bit kvar innan planerna pekar på fler anställda, men att planerna på att minska antalet anställda har bytt riktning kan vara en tidig indikation på att konjunkturen börjar vända. Det finns också tidiga tecken på att nybilsregistreringarna ökar vilket är en positiv konjunktursignal för regionen. Amerikanska importtullar riskerar dock att äventyra återhämtningen för den exportintensiva industrin.

Sysselsättningen ur ett längre perspektiv 

Sett ur ett längre perspektiv har antal jobb koncentrerats alltmer till Göteborg med en ökning i antal sysselsatta jämfört med före pandemin på 4 procent. Utöver Göteborg har sysselsättningen växt de senaste fem åren i arbetsmarknadsregionerna Skövde-Skara, Halmstad och Lidköping-Götene medan övriga regioner har sett en minskning. I Bengtsfors-Dals-Ed var sysselsättningen 7,5 procent lägre i slutet på fjolåret jämfört med januari 2020.

Grundmarknaden förändras

De nya förutsättningarna i Europa innebär också att grundmarknaden förändras. Det diskuteras om upplåning i flera europeiska länder för att finansiera uppbyggnaden av försvaret. Den upplåningen sker i så fall på obligationsmarknaden vilket gör att utbudet på obligationer ökar vilket leder till att priset på obligationer sjunker och det leder till att räntan stiger.

Vi ser också en ökad inflation igen i Sverige och sammantaget så innebär det att de allra flesta analytiker nu reviderar sina prognoser och tror att reporäntan inte kommer att sänkas mer.  Prognosen från Swedbank är nu att inflationen ligger kvar på närmare 3% under hela året för att först under nästa år falla tillbaka mot målet på 2%. Swedbank bedömer därför att reporäntan kommer att stanna på nuvarande 2,25%, med en möjlighet till eventuell höjning.

De långa räntorna har stigit i marknaden och flera institut har börjat höja räntan på de längre bindningstiderna.

Allt annat lika riskerar detta att hämma tillväxten då osäkerheten med ev tullar mm och högre räntor gör att företagen blir mer osäkra kring sina investeringsplaner och kanske skjuter dem på framtiden samt att konsumtionen inte tar fart i den takt som man önskar. Det som kan stärka tillväxten är upprustningen inom försvaret och här har vi i Sverige tillsammans med Storbritannien en relativt stor andel av produktionsindustrin.

Trots den osäkra marknaden står vi trygga och stabila.

Genom en god ekonomi kan vi fortsätta att bidra till samhällsnyttiga projekt och erbjuda personlig och nära rådgivning. Med ett tydligt kundfokus fortsätter vi att vara en trygg och stabil bank för våra kunder

Staffan Svantesson
VD