Hoppa till huvudinnehåll

Vängavikens gröna

Kvinna i grönsaksfält

Det är komplext med grönsaker och ofta besprutas de hårt, berättar MajaStina Eriksson som driver Vängavikens Gröna*. Det är spännande att se hur viktigt det är med en välmående jord med växelbruk. Det gynnar det goda mikrolivet som håller plantorna friska, utan besprutning eller konstgödsel.

Berätta om verksamheten

Efter studier i ekologisk småskalig odling tog företaget fart och deltidsodlingen växer i takt med mina kunskaper. Från start såldes grönsakerna via rekoringen** Alingsås och nu även till egna prenumeranter, Ica Noltorp, Planeten och den egna gårdsbutiken. 

Hur tänker du kring företagandet?

Jag är visionär och drivkraften är kreativitet, frihet och nyfikenhet. När jag sålde rödbetor och lök vid vägen var det för att få folk att hitta hit, så när gårdsbutiken öppnade hade jag redan trogna kunder. 

Jag vill odla effektivt och experimenterar med att förlänga säsongen. Trädgårdsarkitektur är viktigt för mig och när det inte finns mer plats här kommer jag nog rulla ut ensilagebalar i stan. Efter en kurs på universitetet om stadsodling ligger det mig varmt om hjärtat att få in det gröna i staden. 

Hur går det?

Gårdsbutiken börjar ta fart och jag har utökar sortimentet med odlingsredskap, handskar och annat jag själv använder. Det är så enkelt att sälja sådant man själv använder och älskar. 

Tack MajaStina för ditt viktiga arbete. Vi gillar hur du bygger ditt företag långsiktigt och att du driver på för lokal och hållbar matproduktion. Tillsammans är vi starka och får vårt område att växa och må bra.