Marknadsläget- förändrade förutsättningar

Män och kvinnor på sin arbetsplats

Stora flöden på marknaderna

Trots det turbulenta nyhetsflöde som råder ser vi fortsatt anledning att vara överviktade aktier. Givet utvecklingen i omvärlden och på aktiemarknaden under inledningen på året minskar vi dock övervikten och genomför samtidigt vissa förändringar i regionallokeringen. Vi hade förväntat oss ett intensifierat nyhetsflöde efter Trumps tillträde och vi kan nu konstatera att den nya administrationen har rivstartat. Sammantaget skapar detta en större osäkerhet än tidigare men det har även förskjutit förutsättningarna på regional basis. Vi är i en omvälvande period och det skapar naturligtvis osäkerhet, vilket aktiemarknaden aldrig uppskattar. Den globala bilden är i snabb förändring och vi ser att det har tippat över till fördel Europa jämfört med USA. Detta är en stor förändring då det motsatta varit fallet under en lång tid. Handelstullar är inte önskvärt ur något perspektiv och i slutändan är den amerikanske konsumenten en av de stora förlorarna. Samtidigt uppvisar den amerikanska ekonomin tecken på att försvagas. Sammantaget förändras de globala förutsättningarna snabbt vilket skapar stora flöden på marknaderna. Flödena har orsakat en snabb nedgång och i det korta perspektivet finns möjlighet till återhämtning. Uttalanden om tullar och skatter från USA:s administration framöver kommer att styra världens börser i närtid.

Under 2024 var det USA som var expansivt och överraskade positivt medan Europa och Kina kontinuerligt var besvikelser. Det reflekterades även i utvecklingen på aktiemarknaden.

Reversering har påbörjats

Nu ser det ut som en reversering har påbörjats som sannolikt kan pågå en längre tid. Den nya administrationen i USA annonserar en rad besparingsåtgärder medan Europa signalerar beredskap att göra det som krävs i denna utmanande tid. Även Kina stimulerar mer. Tillväxtbalansen mellan de tre regionerna har förändrats och det ger andra förutsättningar, både för ekonomin och räntemarknaden, men också för aktiemarknaden.

Osäkerhet i realekonomin och i vinsprognoserna

De globala vinstutsikterna har under en tid sett relativt bra ut men de har sedan länge spretat mellan regionerna, där USA har stuckit ut i positiv bemärkelse. Givet den senaste tidens nyheter ser vi nu till viss del ett negativt revideringsbehov i USA men, om än lite tidigt, tydligt positivt i Europa. Men geopolitiska beslut, inklusive tullar och annat, höjer osäkerheten i realekonomin och i vinstprognoserna. Vår bedömning är att finanspolitiska stimulanser i Europa och Kina kommer att ge medvind för ekonomisk tillväxt och vinsttillväxt i specifika regioner där Sverige, Europa och Kina hamnar i förarsätet. I dagsläget finner vi också att värderingsläget inte till fullo reflekterar dessa nya drivkrafter. Vad gäller den amerikanska aktiemarknaden upplever vi i nuläget även en viss tveksamhet till att investera i amerikanska aktier eller produkter.

Räntorna

Riksbanken balanserar en högre inflation i ena vågskålen och en arbetsmarknad och konjunktur som utvecklas svagt i den andra, realekonomiska indikatorer och BNP vände nedåt i januari. Vår bedömning är att Riksbanken gjorde sin sista räntesänkning i januari ned till 2,25 procent och räntebotten är därmed nådd. En fortsatt kronförstärkning och en svagare än väntat konjunkturutveckling är dock faktorer som kan förändra läget för Riksbanken. ECB sänkte räntan med 25 punkter ned till 2,5 procent i början av mars, de höjde även inflationsprognosen samtidigt som de sänkte tillväxtutsikterna för euroområdet till följd av den osäkra handelspolitiken. Den europeiska centralbanken kan dessutom tvingas svälja en del av de massiva obligationsemissioner som väntas i samband med den militära upprustningen av Europa, vilket kan försvåra deras policybeslut. Uppsidesrisken för längre räntor är därmed överhängande.