Kapitalflöden – Börsens osynliga dirigent
Aktieskolan
Hur mycket vi än analyserar värderingar, vinster eller makroekonomiska indikatorer, finns det en faktor som på kortare sikt trumfar allt annat i kursutvecklingen och det är kapitalflöden.” Martin Hallström, marknadsstrateg, håller lektion sju i Aktieskolan.

Börsen är en scen där siffror, känslor och flockmentalitet dansar en intrikat tango. Oavsett hur mycket vi analyserar värderingar, vinster eller makroekonomiska indikatorer, finns dock en faktor som på kortare sikt trumfar allt annat i kursutvecklingen och som verkligen dirigerar denna dans: kapitalflöden.
Värderingen visar vad en tillgång teoretiskt är värd baserat på framtida vinster, men det är marknadens flöden som styr om priserna går upp eller ner. Visst kan dessa flöden triggas av värdering, och på lång sikt tenderar aktiepriset att spegla vinsterna, men på kort och medellång horisont är det ofta andra faktorer som styr.
De senaste åren har slagigheten på börsen blivit allt större och fundamentala modeller räcker inte alltid till för att förklara varför index eller enskilda aktier plötsligt rusar eller kollapsar. Svaret ligger nämligen i kapitalflödenas natur och hur de formas i dagens finansiella landskap.
Många faktorer triggar dessa flöden som exempelvis makroekonomiska chocker, centralbankers räntebeslut och geopolitisk utveckling, men inte minst är det investerarnas kollektiva psyke som i stor utsträckning driver dessa kapitalflöden. Det kan därför också vara tillrådligt med en breddning av marknadsanalysen, där även sentiment och historisk prisutveckling tas i beaktande.
Investerarkollektivets handelsmönster har förändrats
Vad som hänt de senaste åren, inte minst i USA, är att andelen privata investerare har ökat. Deras beslutsfattande drivs av mänskliga instinkter som girighet när kurser stiger, rädsla när de faller och en flockmentalitet som förstärker båda. Samtidigt har kortare innehavstider, som härrör från ökad tillgänglighet via handelsappar och en växande social mediekultur av kortsiktig spekulation, i kombination med en boom i optionshandel, gjort att små initiala flöden kan få stora kurseffekter.
Parallellt har systematiska strategier, som CTA-fonder och algoritmisk handel, tagit en allt större andel av den amerikanska marknaden. Dessa strategier är inte sällan momentumstyrda, vilket innebär att deras flöden baseras på historisk prisutveckling. Detta skapar en självförstärkande spiral där flödena inte bara följer priset, de skapar det.
Kapitalflöden triggas också av externa faktorer. Centralbankers räntehöjningar eller sänkningar kan omdirigera enorma summor mellan tillgångsslag, från aktier till obligationer eller vice versa. Inflationsdata och geopolitiska händelser kan likaså agera tändstift för stora köp- eller säljvågor. Men även här kommer beteendevetenskapen in. Det är inte datan i sig som driver flödena, utan investerarnas tolkning av den. En räntehöjning kan tolkas som "hökaktig" och trigga säljflöden, eller som "nödvändig för stabilitet" och locka köpare, allt beroende på rådande sentiment. Detta stämningsläge beror i sin tur på om börsen befinner sig i en stigande eller fallande trend och om investerarna har stor eller liten aktieallokering.
Att analysera marknaden utan att ta hänsyn till historisk prisutveckling och rådande stämningsläge hos investerarkollektivet är således lite som att försöka öppna ett digitalt lås med en gammaldags nyckel. Hur kapitalflödestrender etableras har förändrats och för att till fullo förstå de rörelser som sker i marknaden behövs nya koder till låset.
Analysstöd för rådande marknadssentiment
Som hjälp för att få ökad förståelse för vilken känsla som för stunden dominerar marknaden, samt för att erhålla en prismässig riktningsvy för utvecklingen i storbolagsindexet OMXS30, tillhandahåller Swedbank två analysprodukter: Marknadssentiment och Teknisk Analys OMXS30. Tillsammans ger dessa en viss uppfattning om hur sentimentet i marknaden för stunden är beskaffat. Att ha en insikt i rådande sentimentläge är vidare av vikt för både kortsiktiga och långsiktiga investerare. Agerar man vid ett sentimentsmässigt ofördelaktigt tillfälle kan det nämligen ta lång tid innan den fundamentala utvecklingen kompenserar för den sentimentsmässiga slagigheten.
Kapitalflöden är börsens osynliga dirigent och i dagens snabbrörliga finansvärld styr de utvecklingen genom en samverkan av mänskliga instinkter och maskinella strategier. Att förstå hur dessa olika krafter samverkar kan vara avgörande för att inte bara hänga med i dansen, utan också för att fatta mer välgrundade beslut.
Text: Martin Hallström, marknadsstrateg, Swedbank