Osäkerheten i marknaden fortsätter
I vårt förra nyhetsbrev skrev vi om den stora osäkerheten i marknaden. Vi kan återigen konstatera att osäkerheten är en av de faktorer som fortfarande grumlar sikten framöver.
Tullutspelet i början av april fick marknaden att reagera kraftigt. En reaktion var stigande långräntor i bl.a. USA och för att inte räntemarknaden skulle gå överstyr fick man hastigt införa en karens på tullarna på 90 dagar. Detta lugnade ner räntemarknaden och förhandlingar påbörjades. Idag har vi fått ett antal avtal undertecknade men många länder är fortfarande i förhandlingsstadiet. 8 juli går tidsfristen ut och man avvaktar nu resultatet av dessa förhandlingar.
Trots svårgenomtränglig osäkerhet är det mestadels optimistiska tongångar på marknaderna. Det är svårt att förhålla sig till både nyhetsflöde och marknadsrörelser i nuläget och vi kan delvis förstå optimismen samtidigt som den känns bräcklig.
I vår investeringsstrategi där vi tog ned aktievikten i maj, behåller vi såväl vår neutrala tillgångsallokering som de regionala vikterna och den korta räntebindningen. Det råder ingen brist på nyheter och marknaderna uppvisar hög tolerans givet omfattningen och intensiteten av ny information. Investerare verkar inte riktigt orka ta till sig av allt och då tolkas det mesta neutralt till positivt, iallafall för stunden. Vi anser i grunden att osäkerheten är lika stor nu som den var i samband med den så kallade amerikanska befrielsedagen. En stor skillnad är att vi sannolikt kan avskriva de absolut högsta nivåerna på tullar som varit i spel men å andra sidan kan vi vara säkra på att vi kommer få leva med högre tullnivåer än tidigare.
De slutgiltiga direkta och indirekta effekterna av detta är dock lika svåruppskattade nu som då. Oavsett utfall, både på kort och lång sikt, har den amerikanska administrationens agerande skapat en stor osäkerhet kring de globala förutsättningarna på många plan. I den positiva vågskålen väger den starka Techsektorn dock tungt. Vi kommer att se massiva investeringar och transaktioner i sektorn framöver.
Tullarna är långt ifrån det enda som kommer ha effekter. För stunden har snarare fokus nu flyttat från tullar till inhemsk amerikansk politik och budgetproblematik, vilket i sin tur inte minst påverkar räntemarknaden och därmed även aktiemarknaden. Vi ser inte att lugnet kommer infinna sig i närtid och risken för att det åter igen kan bli turbulent på marknaderna är uppenbar.
Det som gör att vi ändå väljer att ligga kvar med en försiktig neutral tillgångsallokering är att vi helt enkelt anser att osäkerheten är för stor samtidigt som riskviljan verkar hålla i sig.
Vi går från en mycket stark period in en period som inte alltför sällan är lite svagare för aktiemarknaden. Vi har en pågående amerikansk budgetprocess som inte har sitt givna utfall, i början av juli löper den generella tullpausen ut och kort därefter drar rapportsäsongen för andra kvartalet igång. Än så länge har inte bolagens siffror i sig påverkats i någon nämnvärd utsträckning men med tanke på frekvensen av ordet osäkerhet i samband med de senaste bolagsrapporterna ska vi sannolikt räkna med att visibiliteten förblir låg på de flesta håll.
Aktier i limbo
Vi behåller en neutral aktieallokering, och också den tidigare fördelningen mellan regionerna. Tullkonflikten bröt ut på allvar i början av april och efter en kraftigt negativ marknadsreaktion har kurserna rekylerat upp ordentligt och återtagit mycket av fallet. Men i sak har inte så mycket ändrats. Nyckfullheten i kommunikation och agerande från den amerikanska administrationen har inte minskat, snarare tvärtom, vilket skapar stor osäkerhet för alla inblandade stater, företag, konsumenter och investerare. Så här långt syns effekterna främst i ”mjuk” data, till exempel i undersökningar av stämningsläget bland konsumenterna och i kommunikation från företagen.
Men oklarheten kring vilka spelregler som kommer att gälla riskerar att sänka konsumtions- och investeringsvilja, och att så småningom visa sig i den ”hårda” statistiken. Effekten av högre tullar när de införs återstår att bestämma, men blir förstås negativ för ekonomisk aktivitet generellt. Den globala rapportsäsongen lämnar trots förutsättningarna en relativt god eftersmak. Men samtidigt som försäljning, vinst och marginal har fortsatt att utvecklats väl, inträffade den mest extrema osäkerheten efter boksluten.
Förväntningarna inför rapporterna hade också justerats ned relativt mycket och ribban hade därför lagts lägre. Samtidigt som siffrorna är godkända andas kommentarerna framåt stor osäkerhet, med relativt många företag som sänker sina prognoser eller helt tar bort dem i brist på sikt framåt. Vinstrevideringarna från analytikerna har samtidigt fortsatt ned. Vi ser fortsatt amerikanska aktier som mest utsatta i den här miljön och underviktar dem, liksom aktier i Japan och på Tillväxtaktier, till förmån för aktier i Europa, inklusive i Sverige.
Räntor - skuldfällan oroar
Vi behåller en neutral vikt i räntor, och föredrar fortsatt penningmarknaden framför obligationsmarknaden. Uppstudsen i långräntorna i början av maj är nu mer eller mindre utraderad, men vi anser fortsatt att frågorna är fler än svaren kring den ekonomiska utvecklingen. Donald Trumps budgetförslag, ”One Big Beautiful Bill Act”, som bland annat innehåller stora skattesänkningar, väntas öka den redan enorma amerikanska statsskulden ytterligare och trigga en ond spiral av allt dyrare skuldfinansiering om räntorna stiger. Oron för statsfinanserna växer även i Japan, vilket tillsammans med osäkerheten kring handelstullarna har bidragit till minskad efterfrågan på japanska statsobligationer, vilka vanligen anses lika säkra som de amerikanska. Ökad volatilitet på en normalt sett stabil japansk räntemarknad adderar till oron bland globala investerare, som nu vill ha en högre riskpremie för längre löptider.
Samtidigt signalerar färska PMI-siffror en generell ekonomisk svaghet, även om siffrorna kan tolkas som relativt ok då vi ännu inte ser några tydliga tulleffekter i sentimentet. Däremot ses redan en dramatisk ökning av tullintäkterna i USA, trots att flera av dem har pausats. Den sjunkande inflationstrenden håller i sig och de svenska hushållen är fortsatt deppiga, vilket öppnar för en sänkning från Riksbanken i närtid då återhämtningen inte kan skymtas i statistiken. Svenska räntor ser relativt attraktiva ut bland internationella investerare, men ett ökat obligationsutbud framåt talar för att räntenivån kan stanna på något högre nivåer.
Alingsås 250617