Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Om banken
Sparbanksstiftelsen Alingsås

Skaffa dig bankkoll inför resan!

Ska du ut och resa? Då kan det vara skönt att ha koll på vad som gäller om du skulle behöva få bankhjälp medan du är borta.

Couple in front of a camper van

Sex snabba tips inför resan

 1. Aktivera din personliga 5-siffriga kod i internetbanken

  På så sätt kan du alltid identifiera dig hos oss. Memorera - skriv inte upp koden någonstans!

 2. Packa med din dosa för säkerhets skull

   – och ha den inte tillsammans med plånboken och mobilen.

 3. Skaffa ett betal- och kreditkort som extrakort

  – så att du har en backup om något skulle hända.

 4. Teckna en bra hemförsäkring

  –  där en reseförsäkring ingår.

 5. Skaffa ett EU-kort (försäkringskort)

  – det skaffar du via Försäkringskassan.se

 6. Spara numret till Spärrservice +46 8 411 10 11

  – Kontakta spärrservice om du behöver spärra och ersätta kort, säkerhetsdosa eller BankID på resan? 

   

Hjälp under resan

Om något händer under resan finns det några saker som är viktiga att tänka på. Här har vi samlat information om vad du behöver göra och hur du kontaktar oss.

Spärra eller stäng ner ditt kort tillfälligt

Om du blivit av med ditt kort kan du spärra, ersätta eller stänga kortet tillfälligt. Om ditt kort har blivit stulet, du har tappat det eller upptäckt obehöriga transaktioner ska du omedelbart spärra kortet. Om du däremot tror dig veta var kortet är kan det räcka att stänga det tillfälligt. Kreditkort spärras alltid på telefon.

Den stora försäkringsfrågan

Det där med försäkringar är ju ett kapitel för sig. Med en bra hemförsäkring som innehåller en reseförsäkring klarar du dig vanligtvis långt. Skulle du bli sjuk är det viktigt att du, så snabbt det går, får intyg från läkaren och sparar alla kvitton. Reser du inom EU och har EU-kort (försäkringskort) från Försäkringskassan med dig har du rätt till samma vård som hemma i Sverige.

Kompletterande kortförsäkring ingår i våra bankkort

När du betalar resan med ett av våra bankkort ingår en kompletterande kortförsäkring som kan till exempel täcka utgifter om ditt bagage försvinner eller om du blir sjuk.

Försäkringen gäller för dig som kortinnehavare, men även för din make eller maka, registrerade partner eller sambo samt för barn under 23 år som fortfarande bor hemma, vare sig de reser med dig eller på egen hand.

För att försäkringen ska gälla behöver kortinnehavaren till mer än hälften ha betalat resan med kortet, alternativt på ett sätt som kan jämställas med kortbetalning och beskrivs i respektive kort kompletterande villkor. 

Försäkringar på ditt kort

Betalar du resan eller varan med ditt kort ingår ofta försäkringar om något skulle gå fel.

Borttappat eller krånglande kort

Har du tappat ditt bankkort? Det första du ska göra är att spärra kortet så att ingen annan kan roa sig med dina pengar! Spärra eller stäng tillfälligt ner ditt kort på internetbanken eller appen. Du kan och ringa Spärrservice +46 8 411 10 11 dygnet runt.

Ett försvunnet kort eller ett kort som krånglar kan innebära att du behöver hjälp med att ordna nödkontanter eller beställa ersättningskort. Vår spärrservice är öppen dygnet runt för att hjälpa dig, så att du kan fortsätta din resa som planerat.

Ta med dig ett extra kort

Skulle du bli av med ditt kort så är reservkortet guld värt. Håll dock korten separerade från varandra. Ett extrakort hjälper inget om de ligger i samma plånbok som tappas bort. 

Är cash king?

Ja, ibland är det faktiskt bra att ha lite kontanter i fickan, även om det både är smidigt och säkert att betala med kort. Du kanske inte kan betala med kort överallt och dessutom är det en extra trygghet om du skulle bli av med ditt kort. 

Tänk på att det har blivit svårare att växla svenska kronor utomlands, så ta med dig kontanter i valutan som landet du åker till använder. 

Läs mer på Riksbanken.se

Resekort – kort på resan

Att använda kort när du betalar eller behöver ta ut kontanter i utlandet är enkelt och bekvämt. Skaffa ett resekort.

Vad händer om du tappar mobil med BankID?

Har du tappat mobilen med BankID kan du kontakta vår spärrservice dygnet runt så hjälper vi dig. Du kan också spärra själv via internet (du identifierar dig med dosa eller 5-siffrig kod).

5-siffrig kod 

Behöver du identifiera dig hos oss men är utan både BankID och dosa? Då kan du använda en personlig 5-siffrig kod. Den kan du dock bara skaffa genom att kunna identifiera dig, men när du väl har den behövs inget annat för att föra över pengar eller liknande.

Så skaffar du 5-siffrig kod

Det gäller alltså att vara lite förutseende och skaffa en kod innan du reser iväg. En 5-siffrig kod kan du få antingen genom att aktivera den själv genom att logga in på internetbanken eller komma in till oss på ett av våra kontor. Men du, tänk på att inte ha den nedskriven på en lapp i plånboken!

 

Säker identifiering

Läs mer om hur du identifierar dig för och använder dig av våra internet-, mobil- och telefontjänster.

Vad händer om resebolaget går i konkurs?

Har du köpt resan med bankkort som är kopplat till konto?

Via internetbanken kan du själv göra en reklamation. Du hittar det under menyval ”Kort” sedan scrollar du ner till ”Alternativ”. Under rubriken Orsak till reklamation, välj "Jag har inte fått beställda varor/tjänster och det har gått 15 dagar sedan transaktionsdatum”.

Har du inte internetbanken ber vi dig kontakta oss via telefon eller besöka ett kontor för att få hjälp att fylla i en reklamation.

Tänk på! Du behöver bifoga kopia på biljetten tillsammans med din reklamation, annars kan utredningen inte påbörjas!

Har du köpt resan med betal- och kreditkort Mastercard utgivet av EnterCard?

Reklamera digitalt på Entercards webbplats -  Kortreklamation

Reklamera via e-post - Fyll i blankett och skicka in (entercard.se)

Har du köpt resan med Swish?

Har du köpt resan med Swish behöver du vända dig till Kammarkollegiet eller konkursförvaltaren.

Andra läste också

 • Att flyga under graviditet

  Att resa med flyg under graviditeten kan vara både möjligt och bekvämt med rätt förberedelser. Här tipsar vi på saker du behöver tänka på om du planerar en flygresa som gravid.

  Tänk på det här om du ska resa gravid
 • Budget för en bättre koll på din ekonomi

  Med en budget kan du få bättre kontroll på dina utgifter och din ekonomi. Madelén Falkenhäll är Swedbanks hållbarhetsekonom och vet allt om hur man gör en bra budget.

  Budget för en bättre koll på din ekonomi