Bostaden viktig pusselbit för att minska utsläpp

En leende kvinna på sin arbetsplats

Det är många som vet att företag använder mycket energi och har stora utsläpp, men även privatbostäder har påverkan på miljön. En energieffektivisering av bostaden ger oftast mindre utsläpp och lägre driftskostnader, bra för både miljö och plånbok.

Företag använder mycket energi och har stora koldioxidutsläpp, och det gör även privatbostäder. Inom EU står byggnader för cirka 40 procent av energiförbrukningen och cirka 36 procent av direkt eller indirekt koldioxidpåverkan. Enligt Parisavtalet och EU-direktiv behöver utsläppen och energianvändningen kopplat till bostäder minska rejält.

Parisavtalet syftar till att begränsa den globala uppvärmningen genom att kraftigt minska koldioxidutsläppen. För att linjera oss med det globala 1,5 graders-målet arbetar vi för att inte bara minska våra egna utsläpp, utan även den del av kundernas utsläpp som vi finansierar via lån.

Hur kan du minska dina koldioxidutsläpp?

Bostäder som värms upp med fossila bränslen har stora koldioxidutsläpp (Co2) jämfört med bostäder som värms upp med förnyelsebar energi. Baserat på en energiberäkning som Vi i Villa gjorde 2021, kan vi se att ett hus som värms upp med olja i genomsnitt släpper ut nästan sju ton Co2 per år, vilket skulle kunna motsvara cirka 4 200 mil med en genomsnittlig bensindriven bil enligt Trafikanalys. Om ett hus istället värms upp med värmepump minskar utsläppen ner till 0,2 ton Co2 per år.

Genom att välja en uppvärmningskälla som inte baseras på fossila bränslen minskar alltså Co2-utsläppet rejält, dessutom kan en renare uppvärmningskälla innebära att din bostad kan uppgraderas till en bättre energiklass.

Energiförbrukning och utsläpp påverkar fastighetsvärdet.

Det finns flera EU-regler och samarbeten mellan banker runt om i världen som syftar till att begränsa energianvändningen. Exempelvis så innebär ett direktiv att alla byggnader i EU ska vara nollutsläppsbyggnader* senast 2050. Det är för tidigt att säga något om hur detaljerna i den svenska lagen kommer bli.

-          Privatbostäder spelar en avgörande roll i att minska utsläppen. Genom energieffektivisering kan vi inte bara minska koldioxidutsläppen, utan också sänka driftskostnaderna, vilket gynnar både miljön och plånboken, säger Maria Åhman Hållbarhetsansvarig på Sparbanken Alingsås.

-          På sikt kommer vi alla behöva förändra vårt beteende kopplat till energianvändning, så ett tips är att redan nu fundera över din förbrukning och eventuella åtgärder för att energieffektivisera, fortsätter Maria.

Gör en energikoll 

Energiklasser finns från A till G, där A är bäst och G är sämst. Det finns många insatser som minskar energianvändningen, exempelvis att sänka värmen i huset, ta kortare duschar, byta värmesystem eller tilläggsisolera vinden.

Vilka åtgärder som passar ditt hus beror på hur huset är byggt och vilka åtgärder som gjorts tidigare. På vår hemsida kan du få tips på hur du hittar energitjuvarna i ditt hem, oavsett om du bor i lägenhet eller hus. Bor du i hus kan du även göra en kostnadsfri energikoll via vår samarbetspartner Hemma för att få förslag på vilka åtgärder du kan göra för att minska din energiförbrukning.

Lägre energiförbrukning medför lägre kostnader för uppvärmning, så genom att energieffektivisera ditt hem kan du bidra både till en bättre miljö och spara kostnader.

Du kan både låna och få bidrag för din energirenovering

Behöver du finansiering för att till exempel installera solceller, byta (till) värmepump eller tilläggsisolera har banken flera lånealternativ. Har du ett hus med energiklass A eller B eller ett miljöcertifierat hus, kan du dessutom få extra avdrag på tio räntepunkter på bolåneräntan.

Fram till den första juni 2025 kan du som småhusägare även ansöka om statligt bidrag hos Boverket för energieffektivisering för upp till 60 000 kronor.

* En nollutsläppsbyggnad är en byggnad med mycket hög energiprestanda, det vill säga den behöver ingen eller endast väldigt lite energi för uppvärmning. Byggnaden får inte heller orsaka några koldioxidutsläpp från fossila bränslen och den får endast ge ifrån sig mycket små driftsrelaterade växthusgasutsläpp.