Nyhetsbrev Olle mars 2025

En fråga som jag tror att många med mig ställer sig just nu. Med förvåning och mycket oro ställer vi både den och flera andra frågor:  Vad sysslar Trump med? Varför slutar inte Ryssland? När ska man komma överens om Gaza? När ska räntan sjunka? Eller är räntan på väg upp igen? Vad händer med matpriserna? Är inflationen på väg upp eller ner? Vad händer med klimatet nu när alla fokuserar på annat? Kommer vi kapprusta som under kalla kriget igen? När kommer AI stjäla våra jobb? Varför har börserna i USA vänt ner? 

Många frågor är i sig ett tecken på osäkerhet. Och en osäkerhet som just nu tycks ha mest nersida. Dvs många av oss ser risken att saker och ting ska bli ännu stökigare innan det blir bättre. Denna osäkerhet är som bekant inget som börsen är speciellt förtjust i.

Vi rätar ut några frågetecken

Förra veckan hade vi besök av Olof Manner, senior ekonom, hos Swedbank. Han försökte hjälpa oss att reda ut några av frågetecknen. Jag la bland annat på minnet att osäkerheten är stor men att det ändå finns något slags ljus vid horisonten.

Olof menade att det egentligen bara tagit längre tid än förväntat att nå det där ljuset men att vi fortsatt ser det. Att osäkerheten som råder är av sällan skådad omfattning – ”som att spela plockepinn i en torktumlare”. Fullt så omöjlig hoppas vi inte att verkligheten ter sig men Trumps många och oberäkneliga utspel gör marknaden mycket svåranalyserad just nu. Året har börjat med en europeisk återhämtning samtidigt som Usa har backat – gapet är slutet och Europa har gått om. För att detta ska fortsätta måste hushållens humör bli ytterligare bättre. De har repat mod men har samtidigt mer att bevisa för att stötta tillväxten. Hushållens konsumtion är trots allt den viktigaste motorn för en långsiktig återhämtning och en god tillväxt i Sverige och Europa. Så vi kan sammanfatta det med: 

  1. Det är fortsatt ljust längre bort vid horisonten även om osäkerheten är rekordstor
  2. Europa repar sig
  3. Hushållens humör är avgörande 

Vad är syftet och målet med mina placeringar?

I dessa osäkra tider tycker jag det är extra viktigt att gå tillbaka till grunderna och påminna sig om vissa saker. Du kan behöva påminna dig vad syftet och målet är med dina placeringar. Vilken placeringshorisont du har att tillgå och inte minst rannsaka din egen riskaptit. 

Vissa accepterar mer risk än andra, mot att belöningen eventuellt blir större på sikt.

Sover jag dåligt när börsen är stökig? Blir jag kallsvettig när värdet på min portfölj går ner mycket på relativt kort tid. Om svaret är JA så kan det vara ett tecken på att du utsatt dina pengar för en högre risk än vad du egentligen tål. Det är som sagt svåra frågor då alla nog håller med om att det bästa vore ett litet plus varje dag som vid årets slut summerar till +7%. Men så enkelt är det ju sällan. Eller aldrig. Det finns inte ett enda börsår som ser ut så, det blir per definition en omöjlighet då vinsthemtagningar förr eller senare uppstår, i enskilda aktier eller hela marknader. Parat med bolag som faktiskt underpresterar så kommer börsen gå mer eller mindre bananas från tid till annan.

Det handlar förstås om att ha förmågan att se ett större samband som sträcker sig över en längre tid än här och nu. Det är inte lätt, men nog nödvändigt för att inte riskera att bli felaktigt aktiv i perioder med börsoro. Dessutom ska tilläggas att man inte bör se det som ”förlorade” pengar, det är bara tillfälligt mindre. Det ligger förstås i sakens natur, att vi tror att börsen är ett bra sätt att förädla och växa sitt kapital, tror vi inte det bör vi snabbt sälja av och knappast återvända. Även om man är positiv till börsen så kan man vilja tajma marknaden. Det är en konstform som ytterst få, om någon, behärskar i dessa Trump-tider. Därför bör vi bara sikta på att göra mindre justeringar, vilket förstås är en form av marknadstajming det med, men inte med siktet på att vara all-in eller all-out.

Flera av våra kunder har ställt frågan senaste tiden om det är dags att sälja USA? Svaret från oss är att det är dags att se över andelen USA och minska något om man som de flesta haft stor andel USA under senaste åren. Men trots nedgångarna i våra USA-fonder så ser vi fortsatt USA som en väsentlig del av våra placeringar. Få händelser vi kan föreställa oss idag kommer att ändra på det. Vi kommer även i framtiden göra taktiska nedjusteringar av andelen Usa men vi kommer aldrig förespråka att man ska lämna helt. För det är USA en alldeles för stor marknad med för många bra bolag som genererar stora värden.

Vissa frågar sig kanske om man ska lämna USA av andra skäl, inte minst moraliska. Det har bubblat upp rörelser som syftar till att bojkotta varor, sluta resa till landet osv. Det är på många sätt och vis en svårare fråga som vi tillåter oss att lämna till dig att fundera över.

Europa har vaknat till

Allt detta har faktiskt gett en positiv skjuts till Europa att vakna till. Verkar vara ett typiskt exempel på onda ting som trots allt för något gott med sig. Förhoppningsvis så kan vi under närmsta åren få se ett samlat Europa som blir starkare av dessa parallellt pågående kriser. Upprustning av försvaret tillsammans med Tysklands pånyttfödda investeringsvilja kan vara det som sätter i gång en större återhämtning. Jag skriver sätter igång, för jag tror inte att de två sakerna självt gör hela skillnaden, men man kan se hoppfullt på att det kan starta igång andra delar av ekonomin och kanske även inspirera andra länder att våga växa sin statsskuld något. Nu är nog rätt tid. Även för Sverige.

Vi finns här

I övrigt vill jag poängtera att vi på banken vill stå dig som kund närmare än någonsin. När det är osäkra tider tror vi att en ökad kontakt och dialog är av godo. På så sätt kan vi hjälpas åt att navigera och tillsammans se över inte minst dina placeringar.

I detta nyhetsbrev kan du dessutom läsa bra tips som en hållbar bostad och vad du ska tänka på när du vill hjälpa ditt barn till en bra bostadsaffär.  

Önskar dig intressant läsning och hoppas vi ses på någon av våra Påskluncher i april!

Olle Flink
Chef Private Banking
Sparbanken Alingsås