Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Om banken
Sparbanksstiftelsen Alingsås

Nyhetsbrev Private Banking

Varmt välkommen till årets sista nyhetsbrev! Nu är vi mitt i den där fantastiska perioden som kulminerar med jul och nyår. Fantastisk, inte minst för att det är en tid då alla tycks bli lite mer omtänksamma, lite snällare – med eller utan pepparkakor. Visste du förresten att den älskade lilla kakan ursprungligen föddes i ett kloster i Nürnberg? Det hade jag inte en aning om, men jag gillar historier så jag slog upp det. 

Man in the office

Ny roll på Private Banking!

Vi fortsätter utveckla Private Banking och en del i den resan är att Annelie Eliasson som har en lång erfarenhet som rådgivare i banken, har börjat hos oss. 

Marknadsläget

Efter två år av inflations- och räntehöjningsfokus är det nu dags att byta klistervallan mot glidvalla. Vi står inför ett nytt år, som på intet sätt lär bli oproblematiskt, så viss fästvalla kan sannolikt också komma väl till pass. Centralbankernas räntor har sannolikt nått sin topp och konjunkturen ser ut att klara sig hyggligt givet de flesta farhågor. Resultatet blir en halvdan konjunktur med kommande räntesänkningar, inte alls dumt faktiskt.

Tack till dig som svarade på vår kundundersökning!

Vi fick ett mycket fint resultat och det är vi jätteglada och stolta över och att vi ligger långt över andra banker i kundnöjdhet för Private Banking!

Härligt att höra att ni tycker att vi har kunnandet och kompetensen för att hjälpa dig på bästa sätt. Ni uppskattar också tryggheten, servicen och att vi är enkla och engagerade.

Det finns självklart saker som vi kan förbättra och som vi ska jobba vidare med. Många av er vill ha mer kontakt med oss och det uppskattar vi.

De flesta av er känner till och tycker det är viktigt att vi ger tillbaka till samhället, det har vi gjort i 190 år och det tänker vi fortsätta med!

Du kanske har en kollega/familjemedlem/vän som skulle kunna vara en tänkbar PB-kund. Be kunderna att skriva namn och telefonnummer och skicka till oss så ringer vi kunden, förutsättningslöst.

Vi har mycket nöjda PB-kunder!
Miljöbild Järnvägsområde

Se upp med egengillrade placeringsfällor

Alla har vi medfödda beteendemönster som i stor utsträckning och dagligen styr vårt beslutsfattande. Tyvärr kan de ha en negativ inverkan på vårt agerande på de finansiella marknaderna och därför är det viktigt att vara medveten om hur de påverkar oss

Samla ditt sparande!

Eftersom vår sparbanksidé handlar om att hjälpa dig till en sund och hållbar ekonomi har vi ränta på alla våra sparkonton. Allt du sparar hos oss gör skillnad, både för dig själv och för hela bygden.Vi är lokala och därför kan pengarna du sätter in här lånas ut till någon annan i vårt område. 

Fonder för framtiden

  • Climate Bond investerar i obligationer med hög kreditkvalitet så som stater, regioner, kommuner, överstatliga organ samt säkerställda bostadsobligationer. I obligationerna är pengarna öronmärkta till att finansiera projekt som främjar en hållbar utveckling. Det kan till exempel vara projekt inom hållbart skogsbruk, rena transporter och förnybar energi.
  • Climate Bond High Yield investerar i obligationer utgivna av hållbara bolag (som vi bedömer bidrar till att nå FN:s globala hållbarhetsmål) eller i gröna obligationer som är öronmärkta att främja miljö och klimat, till exempel genom att finansiera satsningar på förnybar energi och energilagring.

Riskinformation: Investeringar innebär en risk. Fonder med riskklass 5-7 kan öka och minska kraftigt i värde. Faktablad, informationsbroschyr och information om dina rättigheter finns på swedbankrobur.se

man with green plants

Så jobbar vi!

Vi på Private Banking har ett tydligt arbetssätt som vi vill berätta för dig om.

Vi ska dels veta vad vi pratar om, vara kompetenta, dels ska vi kunna skapa en struktur och kontinuitet. Vi ska förstås vara konkurrenskraftiga och ger dig ett bra pris, vi ska även komma med bra och konstruktiva förslag till dig, helst innan du ser det själv. Fyra bra ord på k att utgå från.

Vi satsar på kundaktiviteter

Under hösten har vi också hunnit med att besöka Vara konserthus där vi fick avnjuta en god buffé och se föreställningen Ego.

Mycket trevligt nöje med många skratt, och bäst av allt – många roliga samtal med er kunder!

Vi satsar alltid på att löpande erbjuda dig dessa och liknande träffar. Ibland träffas vi bara för att ha trevligt tillsammans och skratta.

Ibland vill vi fokusera mer på bankinformation – vi hoppas att du vill följa med på båda typen av träffar.

Håll utkik – under 2024 kommer det nya inbjudningar!

En god jul för fler!

Julen ska vara är en tid för hopp, glädje och gemenskap men det är inte alla som känner så. Vi är stolta över att ge alla skolklasser i åk 3-6 Friends Snällkalender, som uppmuntrar till snälla handlingar under december.

Det handlar om att få fler barn i rörelse

Det berättar Tina Hjalmarsson och Michal Ehrnberg som är aktivitetsledare i projektet Rörelse på rast när vi ses på Lena skola. Vi vill locka till att prova nya saker och hitta sin grej. Då kanske barnen går vidare i föreningslivet och av det kommer bara goda saker.  

Visste du att..

Global Impact förvaltar idag totalt 2 666 360 000 kr. Ett exempel på hållbarhetsaktivitet i fondens bolag och vad det motsvarar är: 

Bolagen rengör 526 milj. liter dricksvatten. Det motsvarar ca 144 141 personers årliga förbrukning av vatten för mat och dryck.

Girl collecting trash

Så här har vi räknat:

Beräkningar är baserade på fondens innehav och marknadsvärde vid årskiftet 2022/23.
Från och med 2022 har vi bytt metod för redovisning av klimatnytta. Den nya metoden utgår från EVIC (Enterprise value including cash) istället för aktieägandet i bolagen, vilket också är mer i linje med rekommendationer för SFDR beräkningar. Klimatnyttan beräknas nu utifrån fonders ägande av aktier och finansiering av obligationer i förhållande till EVIC. Det medför att beräkningarna resulterar i lägre siffror än när beräkningarna baserades på aktieägarandel. Hur mycket lägre beror på kapitalstrukturen i de olika bolagen. Bolagens klimatnytta förändras dock inte på grund av metodbytet, de ger samma miljöförbättring som tidigare.
Robur har sedan 2022 infört detta som en enhetlig metodik som kan appliceras på både aktie- och kreditfonder. Viktigt att notera är att kopplingen mellan faktiskt effekt av att investera i fonden och de mått som presenteras är indirekt och sker via ägar­andelar i portfölj­bolagen. Därför avråder vi till exempel från att måtten används för klimat­kompensation.

Mer information

Private Bankings nyhetsbrev skickas ut 4ggr/år till alla Private Bankingkunder i Sparbanken Alingsås.

Vill du inte längre ha våra nyhetsbrev? Kontakta oss.

Ansvarig utgivare
Klas Frisk
Marknadschef
Sparbanken Alingsås

 

Nästa nummer kommer i mars 2024