Meny
Våra tjänster
Låna pengar
Kort och betala
Spara och placera
Pension
Försäkringar
App, internetbank och BankID
Händelser i livet
Om banken
Sparbanksstiftelsen Alingsås
Per-Olof Rosén arbetar med klimatomställning

Klimatomställningen pågår för fullt och det sätter fart på vår kreativitet, berättar Per-Olof Rosén på Vårgårda-Herrljunga Biogas. Konceptet bygger på det lokala och vi uppnår vinn-vinn-vinn. Lantbrukarna får effektivt gödsel, vi producerar hållbart drivmedel vilket i sin tur är bra för klimatet.

Berätta om VH Biogas

Hälften av våra 30 delägare är lokala lantbrukare och man kan säga att vi lånar deras gödsel. När de får det tillbaka är gödslet mer effektivt samtidigt som det luktar mindre. Vår biogas motsvarar ungefär 2,3 miljoner liter bensin per år. Ett fint kretslopp när skolbussarna, som drivs av vår biogas, hämtar barnen på morgonen.

Hur går det?

Bra! Vi har precis investerat i en ny tankbil. Den är kuggen i maskineriet och hämtar och lämnar allt gödsel. Vi kör ungefär 85 000 ton gödsel per år och på vår anläggning kan bilen tömma och fylla på bara 6 minuter.

Hur ser planerna ut framåt?

Vårgårda kommun håller på att sluttäcka deponin och vi funderar på att sätta solpaneler där. Det skulle bli 20 000 kvadratmeter solceller som kan producera 2 gigawatt, ungefär lika mycket som ett stort vindkraftverk på Skaraslätten.

Tack Per-Olof och alla på VH Biogas. Vi gillar hur ni investerar i företaget och satsar på hållbar energiproduktion. Tillsammans är vi starka och får vårt område att växa och må bra.