– Allt började med att jag såg ett spännande erbjudande från Sparbanksstiftelsen Alingsås – ett bidrag som innebar att stiftelsen stod för halva kostnaden vid investering av solcellsanläggning. Det kändes helt rätt för oss i Kullingshof och vi nappade direkt, berättar Göran Frisk, ordförande i OK Kullingshof.

OK Kullingshof är en aktiv förening med cirka 500 medlemmar i alla åldrar. Huvudfokus är orientering, men vintertid ägnar man sig även åt skidåkning. Det är en levande förening som engagerar många individer i Vårgårdabygden.

Klubbhuset används flitigt, dels till den ordinarie idrottsverksamheten och trevliga bastukvällar, dels hyrs det ut regelbundet till både företag och privatpersoner. Då huset är ganska stort, närmare 400 kvm, går det åt en hel del energi till uppvärmning.

I början av 2023 startades projektet upp med att olika offerter togs in och arbetet planerades. Under sommaren monterades solpanelerna och dessa kopplades därefter in i det ordinarie elnätet. I september 2023 var driften i gång. Investeringen landade totalt på drygt 300 000 kronor och Sparbanksstiftelsen bidrog med 150 000 kronor.

– Vi i klubben är verkligen tacksamma för detta bidrag. Det är naturligtvis en långsiktig investering och vi räknar med att anläggningen ska producera el i minst 25-30 år framöver. Vi tror att vi kommer kunna spara runt 15-20 000 per år, berättar Göran. Med mindre utgifter blir det pengar över till annat. Bland annat har vi satsat på ungdomsrekrytering genom en kampanj som riktar sig till 8-10-åringarna i bygden. Över 300 inbjudningar har skickats ut med posten med erbjudande om att testa på orientering.

– Vid orienteringsträning för så unga personer rekommenderar vi att föräldrarna följer med ut i skogen. Många av de vuxna fastnar då för sporten och blir själva aktiva. Orientering är med andra ord en perfekt familjesport med en härlig gemenskap, avslutar Göran.

Att projektet innebär att el produceras på ett miljövänligt sätt ligger även helt i linje med Sparbanksstiftelen Alingsås mål att bidra till en hållbar framtid. Alla blir vinnare helt enkelt.