– Tanken har funnits i många år, men nu är det äntligen på gång, säger Svante Ingemarsson, ordförande i Långareds Boll- och Idrottssällskap.

– Intill fotbollsplanerna skapar vi en plats där det ska vara lätt att trivas, vare sig du vill promenera, träna eller umgås. Ett utegym anläggs liksom en ordentlig grillplats under tak. De befintliga motionsspåren förbättras med ny beläggning och får elbelysning så man kan utnyttja platsen även under mörka årstider. Dessutom bygger vi ett tillgänglighetsanpassat spår på 350 meter med hårdare ytskikt. Sammanlagt innebär det att vi kan erbjuda belysta motionsspår på drygt 2 km, berättar Svante.

Idrottsklubben har funnits sedan 1936 och är mycket aktiv med drygt 450 medlemmar i olika åldrar. Även om Långareds BoIS äger marken och står för initiativet är det självklart att hela Långaredsbygden med Loo och Vänga är välkomna att nyttja platsen. Grundtanken med projektet är att främja rörelseglädje och att motverka problem och folksjukdomar i dagens samhälle som följer av mycket stress och stillasittande. Genom investeringen utvecklas samhället och samtidigt förstärker man gemenskapen i bygden. Som exempel kan nämnas alla elever vid den intilliggande Långaredsskolan som är varmt välkomna att dra nytta av satsningen.

En projektgrupp har under 2023 planerat, sökt investerare och sponsorer, skrivit avtal och på andra sätt förberett projektet. Genom bidrag från både Sparbanksstiftelsen Alingsås och Alingsås kommun har man i stort löst finansieringen och idrottsföreningen och samhället bidrar med cirka 3000 ideella arbetstimmar.

– Vi är en bygd där gemenskap är viktigt och vi har som tradition att hjälpa varandra. Idag är vi ungefär 50 personer som är engagerade i projektet och bidrar med ideellt arbete. Jag blir inte förvånad om fler sluter upp och kommer för att hjälpa till när vi går in i själva byggfasen, säger Svante.

– Genom ett bidrag via Långareds Intresseförening kommer vi även att kunna bygga en discgolfbana i anslutning till platsen – så här kommer att finnas något som passar alla, säger Svante.

Om allt går enligt plan kommer allt att vara färdigställt och invigt under sista kvartalet av 2024.

– Ett stort tack till Sparbanksstiftelsen Alingsås som med ert bidrag på 738 000 kronor hjälper oss att förverkliga våra drömmar och visar att ni tror på en levande landsbygd, avslutar Svante.