– Smartmatte är en länk mellan skolan och näringslivet där både eleverna och företagen vinner på samarbetet, berättar Pär Nershed, initiativtagare och konceptansvarig för Smartmatte.

Pär Nershed startade projektet Smartmatte 2013 och sedan dess har det växt ordentligt, nu drygt tio år senare finns Smartmatte-böckerna på mer än 40 orter. Genom att engagera 8-10 representanter från det lokala näringslivet och tillsammans utforma räkneuppgifter, som speglar deras faktiska verksamhet, har man hittat ett vinnande koncept. Eleverna upplever att det är på riktigt och blir nyfikna. Matteuppgifterna känns inte längre abstrakta utan eleverna förstår hur mattekunskaper används i det dagliga arbetet.

Bläddrar man i Herrljunga-boken märker man att den täcker in ett stort spann av olika verksamheter. Uppgifterna handlar till exempel om rätt medicindosering inom äldrevården, foderberäkning för mjölkkor och vad det kostar att flytta hemifrån och köpa en lägenhet i Herrljunga.

En viktig del i Smartmatte-projektet är en cirka två timmar lång workshop där en klass möter Pär och några av de lokala representanterna. I Herrljunga fick till exempel en åttondeklass på Altorpskolan besök av Smartmatte-gänget. Företagarna berättar lite om sina verksamheter och sedan räknar man och pratar om uppgifterna i matteboken. Aha-upplevelser och skratt blandas och helt plötsligt förstår många att matematik kan vara både kul och användbart.

Mötet med eleverna är också viktigt på andra sätt, företagarna får en chans att presentera sig själva och på så sätt kanske komma i kontakt med framtida medarbetare. För många av företagarna har inte vägen till yrkeslivet varit helt spikrak utan olika händelser har lett till att de idag sysslar med vad de gör. Att höra detta motiverar många ungdomar och väcker deras framtidstro.

– Det är fantastiskt att se hur en glimt tänds i elevernas ögon, hur attityden förändras och viljan att lösa uppgifterna och förstå sammanhangen blir viktig. Jag tycker det är så roligt att vara med och göra skillnad och känner stor tacksamhet till Sparbanksstiftelsen Alingsås, som hjälper till så att vi kan förverkliga Smartmatte, avslutar Pär Nershed.